Logo
Print this page

Travnik: Održano savjetovanje o zekatu na poljoprivredne proizvode

, Published in Društvo

 

U organizaciji Ureda za zekat Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, jučer je u prostorijama sportsko-rekreativnog centra Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku održano savjetovanje imama i direktora medresa o akciji prikupljanja zekata na poljoprivredne proizvode.

Tokom jednodnevnog susreta, razmijenjena su iskustva u radu medžlisa i medresa, te je napravljen osvrt na način raspodjele i prikupljanja zekata na poljoprivredne proizvode.

Tokom diskusije glavni imami su isticali značaj zapošljavanja mladih ljudi, medijske promocije temeljnih poruka koje nose zekat i sadekatu-l-fitr, razvijanju duhovne svijesti o tim važnim pitanjima. Razmotrene su i mogućnosti organiziranja posebnih simpozija o temi zekata na poljoprivredne proizvode, na kojem će učestvovati stručnjaci koji će preporučiti efikasnije i kvalitetnije djelovanje IZ u smislu obavljanja ove vjerske dužnosti.

Rukovodilac Ureda za zekat Vehid ef. Arnaut kazao je kako ova akcija ima značajnu ulogu na području nekoliko muftijstava, dok to ipak nije slučaj sa nekim drugim mjestima.

„Naša želja je bila da podijelimo zajednička iskustva, da vidimo gdje smo u ovom trenutku sa ovom aktivnošću i da pokušamo pronaći modalitete kako bismo vjernicima omogućili da obave ovu vjersku dužnost. Zekat je obaveza. To nije pitanje ni našeg htijenja niti spada u običnu sadaku, nego je to davanje s ciljem zadobijanja Allahovog, dž.š. zadovoljstva ali i čišćenja sopstvenog imetka“, rekao je između ostalog.

Tokom savjetovanja, prisutnima se obratio i Zejnil Rebihić, direktor Uprave za ekonomske i finansijske poslove Rijaseta, koji je ukazao na nekoliko važnih aspekata, a to je opredijeljenost Islamske zajednice i obaveza da se ljudima da mogućnost usmjeravanja resursa putem skladištenja i pravilnog održavanja poljoprivrednih proizvoda.

Predložio je i izradu obimnog dokumenta koji će tretirati šerijatski segment ali i stanje u poljoprivrednom svijetu, finansijski i pravni okvir kako bi se potpunije pristupilo rješavanju postojećih problema.

Na savjetovanju je, između ostalog, zaključeno da je potrebno izraditi istraživanje i strategiju djelovanja u budućnosti i da je neophodno vratiti se duhovnom aspektu zekata kao islamskom farzu.

Istaknuto je i kako je potrebno raditi na ideji izgradnje regionalnog ili centralnog skladišta za skladištenje višaka proizvoda i razvijanje uzajamno dobre saradnje sa proizvođačima.

Treba dodati da su savjetovanju prisustvovali i muftija travnički dr. Ahmed ef. Adilović te muftija bihaćki hfz. Mehmed ef. Kudić.

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB