Logo
Print this page

Počelo dvodnevno Savjetovanje za koordinatorice za brak i porodicu

, Published in Društvo Featured

Po motom “Podrška porodici”, danas je u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu počelo dvodnevno Savjetovanje za koordinatorice za brak i porodicu.

Četvrtom Savjetovanju, kojeg organizira Odjel za brak i porodicu pri Upravi za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u BiH, prisustvuje oko 90 koordinatorica iz Bosne i Hercegovine, domovinskih zemalja i krovnih organizacija IZ iz dijaspore.

O izazovima i problemima prisutnim u bosanskohercegovačkom društvu koji posebno zaokupljaju muslimansku porodicu govoriće eminentni stručnjaci iz oblasti psihologije, psihoterapije, medicine, pedagogije i statistike.

Savjetovanje je otvoreno uvodnim ašeretom kojeg je proučila hafiza Mubina Suljić, nakon čega se prisutnim obratila šefica Odjela za brak i porodicu Safija Malkić, najavljujući kompleksne teme koje su predmet intresovanja koordinatorica.

„Vi ste podrška našim džematlijama, prije svega našim ženama, ali i svim članovima naših porodica“, kazala je ona, podsjećajući da je u početku postojao veliki skepticizam u odnosu na zacrtane ciljeve, ali da se danas, nakon četiri godine, postiglo da imami na terenu konstatiraju da su koordinatorice za brak i porodicu nezaobilazan faktor u radu medžlisa i džemata.

Na svečanosti je prisustvovao i Ismail ef. Smajlović, direktor Uprave za vjerske poslove, koji se obratio učesnicama Savjetovanja i prenio selame i poruku reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića, koji zbog održavanja današnje sjednice Sabora Islamske zajednice nije mogao prisustvovati otvaranju Savjetovanja, ako je bilo planirano.

"Moja današnja poruka, a onu koju je kazao reisu-ulema, jeste kako da razumijemo, u kontekstu našeg rada i misije, da činimo plemenito djelo. Znate kur'anska kazivanja o ženi u suri Merjem kada Allah dž.š. u Objavi kaže 'O Merjema, učinila si veliko djelo'. Kako to veliko djelo pronijeti kroz Dunjaluk? Vidite da se uvijek fokus stavlja na ljudski rod, od rođenja do smrti. Često govorim svojoj djeci i njihovoj generaciji o tome kako su drugačije stvari bile poredane u naše vrijeme. Više se ašikovalo, nego što se govorilo o tome imamo li stan, auto i te materijalne resurse. Danas je dominantna tema za dvoje koji žele stupiti u brak imaju li posao i regulisanu stambenu situaciju", kazao je Smajlović.

Savjetovanje za koordinatorice za brak i porodicu prilika je za sagledavanje i analizu trenutnog stanja kako bi se ukazalo na negativne pojave i trendove koji zahvataju muslimansku porodicu, te ukazalo na smjernice, preporuke i sugestije za dalje djelovanje zbog dobrobiti svakog člana porodice.

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB