Logo
Print this page

Zagreb: Prvo obilježavanje Dana Bošnjaka

, Published in Društvo

Dan Bošnjaka danas je po prvi put obilježen u zagrebačkom Islamskom centru, u organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba (VBNMGZ), a u znak sjećanja na 28. septembra 1993. godine, kada je na drugom danu zasjedanja Bošnjačkog Sabora u Sarajevu donesena odluka o vraćanju povijesnog nacionalnog imena Bošnjak, što je potvrđeno u Parlamentu BiH.

Bošnjaci u Hrvatskoj imaju ista prava kao i ostali građani ove države kojima je Ustavni zakon priznao bošnjačku nacionalnost 2003. godine, odredivši im punopravan status nacionalne manjine.

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić poručio je kako su "multietničnost, multikonfesionalnost i multikulturalnost u Zagrebu svete riječi".

"Kao gradonačelnik u šestom mandatu odgovorno tvrdim da je ovo metropola u kojoj u slobodi i sigurnosti jedni s drugima žive vrlo različiti ljudi, a da se nitko ne mora odricati svog identiteta ili svojih najdubljih uvjerenja“, rekao je Bandić.

Predsjednik VBNMGZ-a Armin Hodžić istaknuo je kako je riječ o prvom službenom obilježavanju Dana Bošnjaka u Zagrebu, odnosno Republici Hrvatskoj. Ovom prilikom govorio je i o problemima koje Bošnjaci imaju u Zagrebu, ali i Hrvatskoj uopće, te pohvalio dokazane aktivnosti podrške gradonačelnika Bandića Bošnjacima u Zagrebu.

Manifestacija je organizovana u saradnji sa Vijećem bošnjačke nacionalne manjine Zagrebačke županije (VBNMZŽ), a ovom prilikom je glumac Emir Hadžihafizbegović izveo svoju monodramu "Sve je do nas“.

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB