Logo
Print this page

Peter Handke: Negator genocida u Srebrenici

, Published in Društvo

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost ove godine je austrijski književnik Peter Handke, koji je u javnosti poznat i po kontroverznim stavovima o dešavanjima na području Zapadnog Balkana, odnosno po tome što je negirao genocid u Srebrenici i pozvao na odbranu Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije i haškog optuženika za ratne zločine.

Ovaj austrijanac slovenskog porijekla je nadahnuto govorio o nacionalizmu tokom ratova na Balkanu i javno sugerisao da su sarajevski muslimani sami sebe masakrirali i potom okrivli Srbe, a negirao je i srebrenički genocid. Autor je eseja “Pravda za Srbiju” kojeg je napisao nakon putovanja Bosnom i Hercegovinom sredinom devedesetih godina, u kome se ogledaju njegovi promiloševićevski stavovi.

Trebao je biti svjedok obrane Slobodana Miloševića pred Haškim tribunalom, a navodno je odustao jer taj Sud ne poštuje, ali Miloševića je redovno posjećivao u zatvoru. Godine 2006. govorio je i na Miloševićevom sporovodu u Beogradu.

Po proglašenju Handkea za dobitnika Nobelove nagrade, oglasile su se majke Srebrenice, navodeći da su vrlo razočarane.

"Vrlo je nemoralno i neozbiljno da su bez ikakvih provjera donijeli ovu odluku. Ovom odlukom su i nas majke Srebrenice, koje smo izgubile svoje sinove, muževe, braću, još jednom uvrijedili i povrijedili u srce",  kazala je Munira Subašić, te je pozvala Komitet Kraljevske švedske akademije nauka da što prije donese novu odluku i Handkeu oduzme nagradu kako bi povratio svoj ugled i čast.

Šefik Džeferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine se također oglasio, ističući da godinama nakon završetka rata, Handke nije pokazao ni najmanji znak pokajanja niti je pružio izvinjenje žrtvama genocida, silovanja, logora i drugih zvjerskih zločina.

"Dodjeljivanje Nobelove nagrade takvoj osobi predstavlja čin direktnog legitimiranja njegovog beščasnog intelektualnog i političkog angažmana, što nije dostojno nijedne institucije koja promovira civilizacijske vrijednosti, pa tako ni Kraljevske švedske akademije nauka. Ovom sramotnom odlukom, Komitet je potpuno izgubio moralni kompas", saopšteno je iz Ureda člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića.

Slovenski autor Miha Mazzini je podsjetio kako su "neki umjetnici prodavali svoje ljudske duše za ideologije, neki za mržnju, neki za novac i moć".

"A onaj koji me je najviše uvrijedio je Handke, svojom naivnošću prema Miloševićevom režimu”, poručio je on.

Podsjećamo, Handke je u eseju pod naslovom ‘Pravda za Srbiju’, pisao o životu u Srbiji i Bosni usred brutalne srpske kampanje, tvrdeći da su Bošnjaci sami iscenirali svoje pokolje, i negirajući da su srpski vojnici masakrirali hiljade muslimana u Srebrenici u ljeto 1995. godine, a danas je dobitnik Nobelove nagrade za književnost.

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB