Logo
Printaj ovu stranu

"U đul-bašti": Zora Dubljević

, Objavljeno u Najave Istaknuto

Gošća novog izdanja emisije je interpretatorka sevdalinke i vokalna solistkinja RTSA Zora Dubljević.

Zora Dubljević pripada samom vrhu umjetnika i interpretatora koji su karijeru gradili kao vokalni solisti Radio-Sarajeva.

Rođena je u Sarajevu, gdje je završila Drugu žensku gimnaziju i Pravni fakultet. Pjevačku karijeru je započela još kao studentica, najprije kao vokalni solista KUD-a "Miljenko Cvitković" (današnje "Baščaršija"), a kasnije i KUD-a "Slobodan Princip Seljo". Od 1958. godine postala je vokalni solista Radio-Sarajeva. Od tada počinje da snima prve arhivske snimke sevdalinki, najprije uz duet harmonika Alajbegović-Petković, a kasnije uz Tamburaški i Narodni orkestar.

Svoju prvu singl ploču snimila je 1962. godine za zagrebački "Jugoton". To je bila prva Zlatna ploča iz reda ženskih interpretatora iz Bosne i Hercegovine.

Prva je interpretatorka koja je otpjevala čuvenu sevdalinku "Ne ašikuj, Mujo", koju je snimila prema zapisu etnomuzikologa Ljubinka Miljkovića. Svojim interpretacijama sačuvala je brojne narodne pjesme od zaborava. U takve pjesme spadaju i "Šećer Mujo", "Telal viče od jutra do mraka", "Sjajna zvijezdo", "Kara majka Aliju" i druge. Pjevala je u grupi vokalnih solista Radio-Sarajeva, ali i u duetu sa Zehrom Deović.

Iako nije pribjegavala mnogo snimanju komponovanih pjesama, ipak njene interpretacije pjesama "Cvati, ružo, moja", "Veni, moja ljubavi", "U čaršiju" narod je prigrlio i prihvatio kao narodne, izvorne pjesme.

Dala je nemjerljiv doprinos očuvanju i promociji naše narodne pjesme. Bila je i ostala uzor mnogim kasnijim generacijama vokalnih solista.

Emisija "U đul-bašti" je na programu 13.10. od 20 sati.

Emisiju uređuje i vodi muzički urednik Mirsad Ovčina.

ocijeni
(0 glasova)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB