Logo
Print this page

Muftija Kudić u nastupnoj posjeti Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću

, Published in Društvo Featured

U prvoj zvaničnoj posjeti Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću je boravio muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić. Iako je posjeta bila dosta ranije planirana, ipak je vrijeme kada su studenti na nastavi izabrano kao najprikladnije za jednu ovakvu posjetu.

Ova posjeta je imala svečani, ali i radni karakter. Muftija je iskoristio priliku da čuje na licu mjesta o aktivnostima i izazovima s kojima se susreće Islamski pedagoški fakultet, ali i ono što je planirano za buduće djelovanje ove ustanove. Muftija je također prisustvao na predavanju na kojem su bili tek pristigli studenti, brucoši, te im se obratio kratkim podsjećanjem na historijat i hronologiju nastanka visokog obrazovanja na području bihaćke regije, te ih podsjetio da blagodat sticanja znanja u ovakvim obrazovnim ustanovama kao što je Islamski pedagoški fakultet.

„Bilo mi je zadovoljstvo što sam zajedno sa dekanom i nastavnim osobljem razgovarao prije svega o poziciji Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću u društvenoj zajednici, a posebno poziciji u Islamskoj zajednici. Cilj nam je da ova ustanova bude lider visokog obrazovanja na ovim prostorima i šire.“ – istakao je muftija Kudić.

Muftija Kudić je naglasio da će Islamski pedagoški fakultet biti u fokusu djelovanja bihaćkog muftijstva i da će uprava i nastavni kadar uvijek imati podršku u instituciji muftije, ali i podršku glavnih imama, imama, vjeroučitelja i drugih predstavnika Islamske zajednice.

„Posebno nam je stalo do bolje i konkretnije saradnje Islamskog pedagoškog fakulteta sa medresom „Džemaludin ef. Čaušević“, kao i sa imamima i vjeroučiteljima s našeg muftijstva. Želimo da Islamski pedagoški fakultet preuzme primat u kontekstu školovanja budućih kadrova, ali i edukaciji i stručnom usavršavanju imama i vjeroučitelja.“ – kazao je muftija Kudić.

Dekan Islamskog pedagoškog fakulteta doc. dr. Hajrudin Hodžić se zahvalio muftiji Kudiću i njegovim saradnicima na posjeti i podršci koju dobivaju od ove institucije i naglasio da će u narednom periodu Islamski pedagoški fakultet i Muftijstvo bihaćko realizovati brojne zajedničke projekte poput edukacije vjeroučitelja i imama, obilježavanja važnih datuma i događaja, kao i organiziranje simpozija i naučnih konferencija o znamenitim ličnostima i važnim događajima iz naše povjesti.

„Saradnja Islamskog pedagoškog fakulteta i Muftijstva bihaćkog sada i do sada je bila na visokom nivou zahvaljujući s jedne strane dosadašnjim dekanima i bivšem i aktuelnom muftiji koji su u interesu obje institucije razvijali dobre odnose i radili zajedno na značajnim projektima. Mi ćemo nastaviti raditi na tim projektima i unapređivati rad institucija kako bi naš narod imao u našim institucijama zaštitu i poticaj da živi i radi u svojoj domovini njegujući vrijednosti svoje vjere i svoje bošnjačke tradicije.“ – istakao je dekan Hodžić.

Islamski pedagoški fakultet je za Islamsku zajednicu od strateškog značaja, čelni ljudi ove ustanove i nastavno osoblje aktivno rade na unapređenju kvaliteta studiranja na ovoj visokoškolskoj ustanovi, koja pretendira u narednom periodu da postane obrazovni hram brojnih studenata iz BiH i Evrope koji će zbog geostrateškog položaja Bihaća i kvalitete studiranja upisati ovaj fakultet.
U pratnji muftije Kudića su bili i Mensur-ef. Ćehić, rukovodilac službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva bihaćkog, kao i Sabahudin-ef. Begić, rukovodilac službe za administrativno-pravne poslove i sekretar Muftijstva.

Prethodno je muftija Kudić u svom uredu u Bihaću primio prof. dr. Nusreta Isanovića, predjsednika Upravnog odbora Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću i g. Mensura Karadžu, člana upravnog odbora, kao i dekana doc. dr. Hajrudina Hodžića gdje su razgovarali o ulozi upravnog odbora u podizanju kvalitete studiranja na ovom fakultetu, kao što je fokus razgovora bio i na strateškim projektima fakulteta u narednom periodu.

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB