Logo
Print this page

U NUBBiH održana radionica 'Učimo bosančicu'

, Published in Društvo

U Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH (NUBBiH) održana je radionica pod nazivom "Učimo bosančicu".

Radionica je održana povodom Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama 2019. čiji je cilj podsjetiti građanke i građane na važnost učešća biblioteke u izgradnji društva znanja, te u okviru obilježavanja 74. godine rada i postojanja NUBBiH. Predavač je bio Mehmed Kardaš, a učesnici radionice učenici srednje škole, Druge gimnazije te uposlenici NUBBiH.

Muamera Smajić, voditeljica kolekcije rukopisa i rariteta, učesnicima je predstavila rad Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH i Specijalnih zbirki, koje baštine vrijednu građu pisanu bosančicom. Predavač Mehmed Kardaš prezentirao je mjesto i značaj bosančice u historiji bosanskog književnog jezika, a uslijedio je i praktični dio, čitanje bosaničnog pisma.

Iščitavala su se pisma, između ostalog, i ona koja se nalaze u NUBBiH. Na kraju radionice uz prigodno obraćanje direktora NUB-a BiH Ismeta Ovčine učesnicima su uručeni certifikati.

U Bosni se, kao i u drugim zemljama gdje je upotrebljavana, ćirilica razvila u nacionalnu redakciju – bosančica. Postoje još različiti nazivi: bosanska ćirilica, bosanica, bukvica, begovica, bosansko pismo, itd. Grafijski sistem bosančice izdvaja ga iz drugih tipova ćirilice kod slavenskih naroda. Ovaj stilizirani oblik ćirilice javlja se u 10. st. Ovim pismom napisana je i čuvena Povelja Kulina bana, 29. augusta 1189. godine koja je najstariji diplomatički dokument na narodnom jeziku. Bosančica se koristila i u vrijeme osmanske uprave na ovim prostorima. Ćirilicom su se u Bosni i Hercegovini koristila sva tri naroda, saopćeno je iz NUBBiH.

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB