Logo
Print this page

MIZ Brčko raspolaže sa 600.000 m2 vakufske imovine i primjer je dobre brige o vakufu

, Published in Društvo

Predstavnici Vakufske direkcije boravili su u radnoj posjeti Medžlisu Islamske zajednice (MIZ) Brčko, gdje su sa predstavnicima ovog medžlisa razgovarali o stanju vakufske imovine sa osvrtom na perspektivu i mogućnosti što boljeg ekonomskog iskorištavanja vakufske imovine i njenog stavljanja u funkciju.

Istaknuto je da je MIZ Brčko, u saradnji sa Vakufskom direkcijom, do sada uradio dosta posla u vezi sa popisom i evidencijom vakufske imovine, te da će u narednom periodu biti urađena evaluacija navedene evidencije s ciljem provjere tačnosti svih podataka.

Prema podacima iz baze podataka, MIZ Brčko raspolaže sa više od 600.000 m2 vakufske imovine, od čega se najveći dio odnosi se na zemljišne parcele.

U drugom dijelu posjete organiziran je sastanak sa predsjednicima džematskih odbora i imamima sa područja MIZ Brčko.

Tom prilikom direktor Vakufske direkcije dr. Senaid Zajimović prisutnim je ukazao na značaj vakufa kroz historiju i obavezu svih da se maksimalno zalažu kada je u pitanju zaštita i unaprjeđenje vakufske imovine. Dogovoreni su i konkretni projekti koji se odnose na stavljanje u funkciju vakufske imovine.

Na navedenom sastanku sa predstavnicima džemata razgovaralo se i o normativnim aktima koja uređuju pitanje upravljanja i raspolaganja vakufskom imovinom, kao i o svakodnevnoj problematici s kojom se susreću džematski odbori prilikom upravljanja vakufskom imovinom. Nakon obraćanja direktora, imami i mutevelije su kroz konkretna pitanja tražili uputstva o pojedinim predmetima, odnosno instrukcije o načinu postupanja prilikom upravljanja i raspolaganja vakufskom imovinom.

Poslije održanih sastanaka dogovoreni su konkretni koraci koje će Vakufska direkcija zajedno sa MIZ Brčko poduzeti na identifikaciji vakufske imovine na licu mjesta, rješavanju pitanja uzurpacije od strane trećih lica, te zajedničkom djelovanju na implementaciji projekata koje Medžlis planira raditi, sa posebnim akcentom na projekte koji za cilj imaju kultivisanje vakufskih parcela.

Prilikom posjete upriličen je obilazak i vakufskog zemljišta u naselju Kolobara, koje se nalazi u centru grada, radi njegovog unaprjeđenja i razmatranja prijedloga poslovne incijative o izgradnji stambeno poslovnog objekta na navedenoj parceli.

(vakuf.ba)

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB