Logo
Print this page

Potpisivanje ugovora za deinstitucionalizaciju osoba s poteškoćama

, Published in Društvo

USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama (PPMG) i Savez organizacija za podršku osobama s intelektualnim teškoćama FBiH - SUMERO sutra će u Vogošći potpisati ugovor vrijedan 214.500 KM koji se odnosi na projekt jačanja procesa deinstitucionalizacije osoba s poteškoćama.

Sumero je do sada provodeći program "Stanovanje u zajednici uz podršku" uspio zbrinuti oko 100 osoba s poteškoćama u Zeničko-dobojskom, Unsko-sanskom, Srednjobosanskom i Kantonu Sarajevo. Novim projektom planirano je zbrinjavanje još toliko osoba, a prema trenutnim podacima u FBiH je oko 2.000 osoba smješteno u zavode i institucije zatvorenog tipa, najavljeno je iz USAID-a.

Osobe sa intelektualnim poteškoćama i drugim oblicima invaliditeta koje su smještene u institucije isključene su iz svih društvenih tokova, nemaju pristup osnovnom obrazovanju u konvencionalnim školama i na njihovom intenzivnijem uključivanju ne radi se dovoljno, navodi se u saopćenju.

Struka rješenje vidi u deinstitucionalizaciji, procesu koji označava povratak osoba iz institucija u njihove lokalne zajednice, posebno organizirane stambene zajednice u kojima živi najviše pet osoba.

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB