Logo
Print this page

Promovisana knjiga "Mostarsko muftijstvo od 1992. do 2012. godine"

, Published in Društvo Featured

“Mostarsko muftijstvo od 1992. do 2012.g. – Uloga i značaj Islamske zajednice u odbrani Bošnjaka i države Bosne i Hercegovine” naziv je knjige mostarskog muftije u penziji Seida ef. Smajkića koja je, u organizaciji Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka i Izdavačke kuće Rijaseta Islamske zajednice u BiH “El-Kalem”, promovisana danas u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu.

Za period koji knjiga tretira autor Seid Smajkić kaže da je jedan dramatičan trenutak u historiji opstanka, djelovanja i rada Muftijstva mostarskog koje datira od, prema do sada dostupnim argumentima, 1592. godine. Period od prvih 400 godina u svojoj knjizi prethodno je obradio profesor Jusuf Mulić.

Knjiga muftije Smajkića obuhvata vrijeme od početka agresije na Bosnu i Hercegovinu do 2012. godine a sadrži faktografske činjenice ratnih dešavanja. Tretira agresiju dva agresora na jedan skučeni prostor Bosne i Hercegovine, gdje su "Bošnjaci bili zbijeni u potpunoj blokadi ali u kojem su vjera i bošnjački duh te principijelnost da se bore za suverenu državu, Republiku Bosnu i Hercegovinu pod zastavom ljiljana urodili plodom" - navodi Smajkić. On je inspiraciju našao upravo u neustrašivosti i bošnjačkom prkosu. 

Knjiga je, smatra autor, "interesantna za današnje generacije da nauče kako razjedinjenost i raspršenost ne vodi dobru. Istovremeno i da jedinstvo i spremnost na žrtvu, organizacija, upornost i sabur moraju polučiti rezultate."

"Pored ratnih, knjiga sadrži i puno drugih tema, poratni period, izgradnja, uspostava civilne vlasti... i mislim da je korisna da se uzme ibret (pouka) i za ova današnja dešavanja koja stoje pred bošnjačkim odgovornim licima kako treba da zauzmu stav i odrede strategiju opstanka Bošnjaka na ovim prostorima" - kaže za Radio BIR autor Seid ef. Smajkić.

Promocija knjige je održana kao dio redovnih aktivnosti Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka koji organizuje predavanja i javne nastupe važnih ličnosti iz povijesti BiH i Islamske zajednice. Promotori su bili recezenti djela Muharem Omerdić i Ibrahim Kajan.

"Nama je posebna čast da svjedoci teškog vremena kroz koji su Bošnjaci prošli, govore na ovaj način a posebno da pišu i iza sebe ostave zapis. Ovu knjigu će sigurno mnogo više vrjednovati oni koji dolaze nego mi danas koji i sami imamo iskustvo pretrpljene agresije i svih tih teškoća kroz koje smo  prošli" - zaključio je nakon promocije direktor Instituta dr. Ferid Dautović.

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB