Logo
Print this page

Gosti iz Brisela s učenicima Gazi Husrev-begove medrese

, Published in Društvo

 

Učenici Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu 12. novembra učestvovali su predavanju i interaktivnoj diskusiji, koju je organizirala Uprava za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u BiH.

Tim gostiju iz Brisela koji su došli iz EEAS, institucije koja se bavi vanjskom politikom Evropske unije, predvodila je Merete Bilde, politički savjetnik, stručnjak u oblasti interkulturalnosti i involviranja religije u društvo, slobode vjere i uvjerenja, a sa posebnim fokusom na islam.

U okviru predavanja napravljen je kratki osvrt na projekt koji je Islamska zajednica provela ove godine uz podršku EUSR u BiH, pod nazivom "Moje mjesto u EU". Projektom su se uključili učenici medresa u BiH, kako bi propitivali i proširivali svoja znanja o Evropskoj uniji, postavljali i predlagali teme te pitanja u vezi s integracijama BiH u EU. U isto vrijeme, mladima je data prilika da izlože svoje ideje i viđenje BiH u Evropskoj uniji, kao i koja očekivanja mladi gaje prema procesu integracija i životu u zajednici sa drugim narodima Evropske unije.

Bilde je u izlaganju nagovijestila jednu novu platformu, odnosno inicijativu EU, koja podrazumijeva razmjenu ideja, znanja i iskustva na globalnom nivou u pogledu religije i društva, dobrih praksi koje pojedine zemlje imaju, načinu rješavanja problema i iznalaženju najboljih rješenja. U tom smislu, navela je da BiH ima dosta toga da podijeli s drugima, uzimajući u obzir viševjekovnu tradiciju življenja različitih religija na malom prostoru, kao i specifična dešavanja u daljoj i skorijoj istoriji.

Također, ponovila je da je BiH zemlja na koju EU svakako računa i da je puna potencijala, između ostalih i mladih ljudi koji su sposobni povesti društvo naprijed, koji su puni ideja i kreativnosti, što su učenici bh. medresa predstavili i prezentirali na izložbi u julu ove godine u Briselu u okviru projekta.

Predavanje se završilo interaktivnom diskusijom, u kojoj su učenici pokazali zavidno znanje o integracijama, politici, ali i u engleskom jeziku. Učenici su konstatovali da je potrebno više interakcije i sa mladim ljudima iz EU, ali i drugima kako bi se rušile predrasude o islamu, ali i kako bi se rušile i neke njihove pogrešne predstave o samoj Evropskoj uniji. Gđa Bilde je obećala da će prenijeti poruke mladih u Brisel i da se nada ponovnom susretu s učenicima.   

Image Gallery

{gallery}9909{/gallery}
Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB