Logo
Print this page

Mostarski imami proučili mevlud u Centru za stara i iznemogla lica Mostar

, Published in Društvo Featured

Imami Medžlisa IZ-e Mostar su zajedno sa članovima Info-servisa za mlade proučili mevlud i šerif u Centru za stara i iznemogla lica Mostar. Učenju mevluda, uz osoblje, prisustvovalo je oko tridesetak štićenika ovog Centra.

Sudeći po reakcijama vedri mladalački glasovi unijeli su mnogo živosti i oduševljenja u njihovu jednoličnu svakodnevnicu. Obilježavanje mevluda, i prema ocjeni direktora Mirze Drežnjaka od velikog je značaja i za menadžment jer je to jedan od vidova socijalizacije i uključivanje korisnika u normalan društveni život.

„Svaka posjeta ovdje njima mnogo znači. Osjećaju se da su još važni u zajednici i da nisu zaboravljeni. Za njih je u ovim poznim godinama veoma bitan vjerski život“, istakao je Drežnjak.

Otvorenu i kontinuiranu saradnju sa Islamskom zajednicom tokom cijele godine Drežnjak je ocijenio izuzetno bitnom. Organizaciju kulturno vjerskih programa u ovakvim i sličnim ustanovama socijalnog i društvenog karaktera glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar mr. Dino ef. Maksumić smatra jednom od nezaobilaznih obaveza u radu vjersko-prosvjetne službe.

„Važno je napomenuti da aktivisti Info servisa za mlade na mjesečnom nivou posjećuje ovaj Centar kao i bolesne osobe u Regionalnoj bolnici „dr. Safet Mujić“ u Mostaru. Ovakav vid pažnje prema starim i iznemoglim, dodao je ef. Maksumić, je višestruko koristan, jer pored pažnje koju ukazuju potrebnima mladi se istovremeno educiraju i izgrađuju vrijedne moralne osobine.

„Sve ono što učimo o pažnji prema starijima i što znamo kao islamske principe je jedna stvar, a kada se dođe u ovakve institucije i porazgovara sa ovakvim osobama onda to ostavlja poseban trag. Vrlo je važno da se mladi s tim direktno suoče“, poručio je ef. Maksumić.

Nakon proučenog mevluda druženje sa štićenicima Centra nastavljeno je uz opće veselje, pjesmu i ugodan razgovor.

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB