Logo
Print this page

Goražde: Besplatni specijalistički ljekarski pregledi za žene

, Published in Društvo

Uprava za vanjske poslove i dijasporu i Ured za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u saradnji s Medicinskom asocijacijom BIMA, a pod pokroviteljstvom humanitarne organizacije Human Appeal, organizovao je stručno predavanje i specijalističke ljekarske preglede za žene sa područja Muftijstva goraždanskog.

Pomoć čovjeka čovjeku

Poziv Rijaseta islamske zajednice za radiološke i ginekološke specijalističke preglede je bio upućen kako udruženjima žena Goražde, tako i drugim ženama iz osam medžlisa ovog muftijstva, što je rezultiralo odličnim odzivom. Naime, bio je predviđen pregled za 90 žena Muftijstva goraždanskog, međutim, tokom ove akcije su urađeni pregledi za sve žene koje su se odazvale, tačnije urađeno je 146 pregleda i pružene su 284 usluge.

Ljekarske usluge koje su dobile žene Goražda su: pregled dojke i ultrazvuk dojke, ginekološki pregled sa ultrazvukom i papa testom, ostale ultrazvuk preglede po potrebi i nalaz ordinirajućeg ljekara.

Sekretar medicinske asocijacije BIMA Hasan Mrkonja ovom prilikom podsjetio je da je akcija u Goraždu 99 po redu koju Asocijacija provodi, što je svojevrsan jubilej.

„Mi smo tu, već 21 godinu, za običnog čovjeka, da mu pomognemo, da ispunimo našu misiju, da običan čovjek dobije specijalistički pregled i sa nalazima koje će mu koristiti u budućnosti“ , kazao je Mrkonja.

U ime Ureda za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice je prisustvovala stručna saradnica Ureda Amela Brdar, koja je uputila zahvalu humanitarnoj organizaciji Human Appeal koja je finansirala cijeli projekat.

„Rijaset Islamske zajednice kao vrhovna institucija, Uprava za vanjske poslove i dijasporu i Ured za društvenu brigu ponosno stoje iza ove akcije, a naravno, sve je to realizovano zahvaljujući organizaciji Human Appeal. Goražde je izabrano iz razloga jer je herojski grad, stoga se i kroz ovu činjenicu ogleda značaj provedene akcije“ , izjavila je mr. Brdar.

Riječi pohvale za organizaciju uputio je i rukovodilac Službe za vjerske poslove Muftijstva goraždanskog Refik ef. Čaušević, posebno zbog toga jer je ona usmjerena na zaštitu zdravlja naših majki i sestara.

„Zahvaljujemo se BIMA-i što je došla na područje našeg Muftijstva i organizirala ovu značajnu akcijui nadamo se i budućoj saradnji“ - poručio je on.

Podrška ženama žrtvama rata

Kako je spomenuto, Rijaset Islamske zajednice je uputio poziv članicama udruženja žena u Goraždu, ukazujući da su one kategorija kojoj je krovna institucija na raspolaganju, a članice su ovom prilikom iskazale zahvalnost na pažnji koja im je ukazana. Esma Drkenda, predsjednica Udruženja žena „Seka“ izjavila je kako odziv žena jasno govori o veličini učinjenog.

„U našem društvu, a posebno u maloj sredini, je jako teško ženi da kontroliše i brine o svom zdravlju na ovaj način. Prije svega, pregledi prilično nisu ni dostupni u ovom gradu, zatim, mnoge žene ne mogu da urade ovakve preglede zbog svojih obaveza, stavljajući sve ispred sebe. Ne smijemo zaboraviti da je zdravlje žene ujedno i zdravlje porodice, zdravlje djece“, kazala je ona.

Fadila Radmilović, predsjednica Udruženja žena „Sehara“, potvrdila je riječi predsjednice Udruženja „Seka“, dodavši da najznačajnijim smatraju činjenicu da neko preventivo misli o njihovom zdravlju.

„Svaka akcija koja je pokrenuta u gradu Goraždu je za pohvalu i poželjno je da ih bude što češće, jer naša svijest, svijest žena, nije razvijena u ovom pogledu, stoga, ova akcija nam otvara vrata i zaista nudi ono što nam je potrebno“.

Akcija u Goraždu jasno svjedoči o potrebama koje imaju žene ovog područja, što je Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini prepoznao, a zahvaljujući predanom i stručnom pristupu ljekara BIMA-e i finansijskoj podršci humanitarne organizacije Human Appeal, uspješno realizovao.

U Goraždu je kreirana primjerna slika: žene herojskog Goražda sretne jer znaju da nisu zaboravljene, a oni koji su proveli akciju, iako umorni, posjetu Goraždu priveli su kraju zadovoljni i punog srca.

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB