Logo
Print this page

Migrantska kriza: Njemačka ponudila pomoć, ali čeka usaglašavanje stavova u BiH

, Published in Društvo Featured

Njemačka zajedno s Evropskom unijom (EU) spremna je pružiti podršku Bosni i Hercegovini u rješavanju migrantske krize, ali čekamo da nadležni u BiH postignu zajednički dogovor, izjavio je Christian Schmidt, član njemačkog Bundestaga i visoke delegacije Savezne Republike Njemačke koja danas boravi u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Njemačka delegacija, koju je delegirala savezna kancelarka Angela Merkel, je danas tokom dana održala sastanke s članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem kao i s državnom ministricom za ljudska prava i izbjeglice Semihom Borovac o izazovima povećanog priliva migranata u zemlju.

Razgovori su, kako su kazali, bili konstruktivni i zasnovani na povjerenju.

"BiH kao zemlja koja traži put ka EU integracijama i NATO-u ima i pravo da zajedno s nama Evropljanima, pogotovo s Nijemcima, koristi zajednička iskustva kako bi doprinjeli rješavanju ovog problema", izjavio je Schmidt na konferenciji za medije. 

Istakao je da se problem priliva migranata odnosi na cijelu državu, a ne samo na jedan entitet te je dodao da je Njemačka spremna pružiti pomoć u njegovom rješavanju.

"Njemačka je spremna da pruži pomoć zajedno s EU. Ni u čijem interesu nije da dođe do eskalacije situacije. Naš cilj je tražimo načina da se broj migranata koji borave u BiH ne povećava, već smanji i da će oni ovdje biti na jedan dobar i human način zbrinuti", kazao je Schmidt.

Iz njemačke delegacije su poručili kako se nadaju da će u Predsjedništvu BiH usaglasiti stavove po pitanju rješavanja migrantske situacije. U tom kontekstu Schmidt je dodao da Njemačka u potpunosti podržava evropski put BiH, ali da istovremeno ima pravo tražiti od odgovornih "da sarađuju i dođu do usaglašenih stavova".

"Ponudili smo konkretnu finansijsku, materijalnu i kadrovsku pomoć, ali preduslov je dobiti konkretan spisak od BiH o potrebama", rekao je Schmidt.

Stephan Mayer, parlamentarni državni sekretar iz Ministarstva unutršnjih poslova i član Bundestaga, izjavio je da se "BiH, EU ali i Njemačka nalaze u zajednici koja dijeli istu sudbinu" kada je riječ o migrantima.

"Svjesni smo toga da BiH nije mjesto gdje se izbjeglička ili migrantska kriza može okončati, ali isto tako mislimo da je odgovornost na političarima u BiH. Savezna vlada želi da vodi i dalje konstruktivne razgovore i ima konstruktivnu saradnju kako bi se stvorili humani uslovi za migrante u zemlji. Isto tako želimo da pomognemo u borbi protiv ilegalnih migracija", kazao je Mayer.

Poručio je da je BiH važan partner EU, a na bilateralnom nivou je posebano važna Njemačkoj.

U njemačkoj delegaciji su, osim Mayera i Schmidta, bili i bivši savezni ministar i bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schwarz-Schilling, rukovoditeljica Odjela za politiku migracija i izbjeglica Britta Behrendt, predsjednik organizacije Technisches Hilfswerk lbrecht Broemme i drugi.

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB