Logo
Print this page

Ramazanski program radija BIR

, Published in Vijesti Featured

U ramazanskom programu radija BIR emitujemo niz novih sadržaja:

Ramazansko jutro na radiju BIR je jutarnji program u kojem voditelji kreiraju jedinstvenu ramazansku atmosferu, donoseći informacije o ramazanskim aktivnostima u BiH, dijaspori i svijetu. U Ramazanskom jutru emituju se vijesti u 9:00h i 11:00h.

Ponedjeljkom se emituje Historijski podsjetnik - osvrt na značajne događaja iz povijesti Islama koji su se dogodili u ramazanu.

Utorkom rubriku Post i zdravlje uređuje dr. Safija Softić-Namas, profesorica u Medicinskoj školi u Sarajevu, urednica portala Dobre kalorije. Rubrika sadržava teme iz oblasti medicinskog aspekta posta, praksu Muhammeda a.s. u pogledu zdravlja i posta, njegovih prehrambenih navika, navike muslimana u prehrani, potrebe zastupljenosti nekih namirnica, navike u ishrani savremenog čovjeka i post u različitim kontinetalnim zonama.

Srijedom slušamo rubriku Ramazanska poruka u kojoj će imami uputiti univerzalne poruke o opštem stanju vjernika i vjere.

Četvrtkom rubrika Džemre predstavlja pojmove, odnosno objašnjenja pojmova koji su se ugradili u bošnjačku tradiciju.

Subotom emitujemo snimak ramazanske hutbe iz Begove džamije.

Nedjelju ukrašava Dječiji kutak, rubrika koja će se aranžirati posebno za male postače. Informišemo se o vrijednostima posta kod djece, navikavanju na post, prenosimo obrazovne sadržaje o opštim vrijednostima vjere.

U rubrici Naši ramazanski dani predstavljamo ramazanske aktivnosti, organizaciju ramazanskog života u našim džematima, razgovore sa glavnim imamima u medžlisima u BiH i dijaspori.

I ove godine smo pripremili Ramazanski kviz, ovaj put za mlađe slušaoce, prvenstveno učenike osnovnih škola. Kviz se realizuje u saradnji sa časopisom Elif. Mentor i autor je prof. Husein Mehmedović. Za dnevne pobjednike pripremljene su prigodne nagrade u vidu knjiga, za sedmične polugodišnja pretplata časopisa Elif, za finalnog pobjednika godišnja nagrada Elifa i dodatna iznenađenja.

Ramazanska mukabela, jedan od najslušanijih sadržaja programa Radija BIR, emituje se u tri termina: sehurska, prijepodnevna i termin poslije jacije namaza. Kur'an časni se u prijepodnevnom i večernjem terminu emituje bez prijevoda.

Ramazanska hedija radija BIR je kolažni program od 14 sati u kojem voditelj u direktnom dijelu programa predstavljaju najave.

Živi islam je edukativno odgojna serija u kojoj će nas svojim učešćem počastiti eminetni alimi, profesori i muderisi.

U emisiji Život i mahrama iskustva u odluci poštivanja propisa hidžaba podijelit će sa nama sagovornice iz različitih profesionalnih i društvenih sfera.

Gost – urednik je emisija u kojoj učesnici iz različitih oblasti sa gostima kreiraju primjerene ramazanske sadržaje, iz oblasti kojima se bave (historije, vjerskih tema i sl.)

Radna soba – ramazanska izdanja emisije koja tretira aktuelnosti sa područja tuzlanskog muftijstva.

Naša južna baština – ramazanska izdanja emisije predstavljaju zbivanja u Hercegovini i na području mostrskog muftijstva.

Iftarski program realizujemo "uživo'', ali i sa sadržajima koje pripremamo u saradnji sa hafizom Kenanom Musićem i dr Almirom Fatićem.

Ekskluzivno ćemo emitovati interpretaciju hikaja (kratkih priča) akademika Enesa Karića, do sada neobjavljivanih ili javno izvođenih.

Pored navedenog pripremili smo i Islam je.. (hafiz dr Kenan Musić), Tefsir Kur'ana (dr. Almir Fatić), O temeljima vjere (autor mr Muharem ef Omerdić), Ramazanska dershana, Ibadet – veza sa stvoriteljem (uživo program, Edin Spahić sa profesorom fikha Mustafom Sušićem) i Mubarek petak.

Posebno izdvajamo Sehurski program koji se realizuje direktno, sa gostima i kontaktom sa slušaocima. Sehurski program kreira dr. Zehra Alispahić, a gost prvog sehura biće muftija sarajevski Dr. Enes Ljevaković. Za slušaoce sehurskog programa izdavačka kuća „Vrijeme“ je obezbijedila poklon knjigu.

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB