Logo
Print this page

Međunarodni simpozij 'Islamska umjetnost u Bosni i Hercegovini' sutra u Sarajevu

, Published in Vijesti

"Islamska umjetnost u Bosni i Hercegovini", naziv je  simpozija koji će biti održan 25. oktobra u Sarajevu, a na kojem će biti razmatrani različiti aspekti islamskog stvaralačkog naslijeđa, te perspektive i kontekst boljeg razumjevanja značaja i afirmacije bogate kulturne baštine naše zemlje i njene percepcije u znanstvenoj, kulturnoj i općoj javnosti.

Uporedo sa simpozijem, koji je međunarodnog karaktera, u Hanikahu Gazi Husrev-begove medrese, od 25. oktobra do 1. novembra, bit će postavljena prigodna izložba eksponata, koja svjedoči o trajnim vrijednostima islamskog umjetničkog izraza i njegovom neprocijenjivom doprinosu, poticaju i razvoju civilizacije i različitih umjetničkih pravaca na globalnom planu.  

Najavljeno je to danas na pres-konferenciji u Sarajevu, na kojoj su o značaju i programu spomenutih događaja govorili - predsjednik Organizacionog odbora simpozija Ibrahim ef. Begović, prof. dr. Ismet Bušatlić i dr. Haris Dervišević, kao i Kenan Šurković, glavni urednik 'Islamic Arts Magazina'.

Istaknuto je da islamska umjetnost stoljećima obogaćuje bh. kulturnu historiju, kao i da je neophodno učiniti dodatni napor kako bi pitanja koja se vežu za ovaj fenomen imala adekvatniji tretman u društvenom diskursu, te da su spomenuti simpozij i izložba dio  inicijalnog projekta koji je u funkciji aktivnijeg i sveobuhvatnijeg pristupa toj značajnoj tematici.

Namjera organizatora je, kako je rečeno, da putem prezentiranja recentnih saznanja i promišljanja o islamskoj umjetnosti i arhitekturi doprinese adekvatnijem pozicioniranju ovih civilizacijskih postignuća u ukupnom kulturnom naslijeđu BiH.

Značajnom u tom kontekstu ocijenjena je i ideja o osnivanju muzeja islamske umjetnosti u glavnom gradu BiH, što bi omogućilo cjelovitiji uvid u razmjere kulturnog blaga koje se čuva u različitim muzejskim i privatnim zbirkama, te drugim institucijama.

Programom spomenutog simpozija predviđen je rad u četiri sesije, posvećene različitim temama, uključujući i savremena tumačenja islamske umjetnosti i arhitekture, aktivnu zaštitu  naslijeđa u toj oblasti i uvid u umjetničke kolekcije, te teme u čijem će fokusu, među ostalim,  biti - umjetnost knjigovestva, kaligrafija, arheologija iz osmanskog perioda, ćilimarstvo, iluminacija minijatura, sepulkralna arhitektura i umjetnost nišana, urbanizam...

Prema najavi organizatora, na znanstvenom skupu će biti prezentirano 19 izlaganja eminentnih poznavalaca i istraživača u oblasti islamske umjetnosti iz Bosne i Hercegovine, Austrije, Francuske, Srbije, Turske...

Međunarodni simpozij „Islamska umjetnost u Bosni i Hercegovini“ organiziraju Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u BiH, Fakultet islamskih nauka, Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka, Gazi Husrev-begova biblioteka, Vakufska direkcija, Orijentalni institut, Bošnjački institut – Fondacija Adil Zulfikarpašić i Islamic Art Magazine.

Održavanje simpozija su, pored organizatora, podržali Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, Grad Sarajevo-Gradska uprava i Općina Stari Grad.  

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB