Logo
Print this page

Bajram je simbol pobjede vjere i volje nad slabostima ljudske duše (VIDEO)

, Published in Vijesti Featured

U haremu Careve džamije u Sarajevu, večeras je održan tradicionalni bajramski prijem, kojem su prisustvovali brojni gosti iz vjerskog, političkog i kulturnog života.

Prisutnima se obratio reis ul-ulema IZ u BiH Husein Kavazović kazavši kako je bajram kojeg muslimani širom svijeta danas obilježavaju simbol pobjede vjere i volje nad slabostima ljudske duše, te da vjernici mogu postići svaki cilj koji pred sebe postave kada ovladaju svojim slabostima i kada su nošeni snagom vjere.

Reis ul ulema Kavazović osvrnuo se i na zabranu obavljanja bajram namaza na lokaciji vakufa Lakišića harema u Mostaru, te prijetnje koje su na pojedinim portalima izrečena tamošnjim muslimanima i Islamskoj zajednici u slučaju da se vjernici okupe na ovoj vakufskoj zemlji.

"Vakuf je trajno i neotuđivo pravo koje bi svima nama trebao biti sveto, kao i pravo na javno okupljanje i ispovijedanje vjere." - naglasio je reis ul- ulema Kavazović.

Ukazao je i na nepotpisivanje ugovora Islamske zajednice sa državom, nedonošenje zakona o restituciji, a zatim i na migrantsku krizu i odlazak mladih ljudi iz BiH.

"U domovini moramo konstantovati da nam je žao što nije bilo volje niti spremnosti da se potpiše Ugovor Islamske zajednice sa državom iako su za to ispunjeni svi proceduralni uslovi. Ovim se ne šalje dobra poruka našoj Zajednici i muslimanima u njihovoj domovini. Muslimani imaju neke posebnosti u svojoj vjerskoj praksi i one nisu prijetnja pravima i slobodama drugih. " - istakao je reis ul- ulema Kavazović.


Svoje bajramske poruke muslimanima u BiH uputili su i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, direktorica Prve bošnjačke gimnazije Naida Hota - Muminović, te doc.dr. Nedim Begović.


Rate this item
(2 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB