Logo
Print this page

Bosanska usmena tradicija najznačajniji dio kulture ovog prostora

, Published in Magazin

Drugi međunarodni kolokvij "Bosanska usmena tradicija u kulturi svijeta" počet će u petak navečer u Centru za kulturu Mostar predstavljanjem Zbornika radova Prvog međunarodnog kolokvija te knjige "Bošnjačka usmena balada", autora Muniba Maglajlića.

Drugi dan znanstvenog skupa, subota, 27. listopada, rezervirana je za izlaganja radova na temu bosanske usmene tradicije.

Cilj Kolokvija je razvijanje sistematskog i dugoročnog predstavljanja i istraživanja bosanskog usmenog naslijeđa u Zbirci usmene književnosti Milman Parry Sveučilišta u Harvardu, istaknuto je na konferenciji za novinare.

Predsjednik Međunarodnog foruma Bosna Rusmir Mahmutćehajić kazao je kako je bosanska usmena tradicija možda najznačajniji dio kulture ovog prostora poznat u svijetu.

- Otkrivanje i bilježenje usmene tradicije ovog područja počelo je 30-ih godina prošlog stoljeća, koja je po tom postala jedno od najvećih kolekcija usmene tradicije u svijetu i u velikoj mjeri u svjetskoj akademiji pokrenula procese koji i danas traju, koji su zahvatili gotovo sva područja kulture i znanosti - kazao je Mahmutćehajić.

Muzejski pedagog Muzeja Hercegovine Elma Marić kazala je kako, kao suorganizatori ovog znanstvenog skupa, u najboljem svijetlu promoviraju tematiku odjela za književnost Muzeja Hercegovine.

- Treba spomenuti da je harvardska zbirka Milmana Parryja većim dijelom nastala na prostoru Mostara, Stoca i Gacka. Uz pomoć Međunarodnog foruma Bosna i šire akademske zajednice u prilici smo organizirati predstavljanje naše najvrjednije tradicije koja je poznatija u stranim zemljama nego u našoj zemlji, gdje je nastala - istaknula je Marić.

Organizatori Drugog međunarodnog kolokvija "Bosanska usmena tradicija u kulturi svijeta" su Muzej Hercegovine i Centar za kulturno naslijeđe Međunarodnog foruma Bosna, u suradnji sa Zemaljskim muzejom Bosne i Hercegovine.

(FENA)

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB