Logo
Print this page

Počela sjednica Sabora Islamske zajednice (AUDIO)

, Published in Vijesti

U Sarajevu je počela redovna 11. sjednica Sabora IZ u BiH. Sabor ima kvorum, te može donositi odluke iz svoje nadležnosti, potvrdio je na početku Predsjednik Sabora Hasan Čengić.

Sabornici će danas između ostalog razmatrati budžet Sabora, Reisu-l-uleme , Vijeća muftija , te budžet Rijaseta IZ u BiH. Na dnevnom redu, između ostalog je i predloženi plan rad Reisu-l-uleme, Vijeće muftija, te Rijaseta IZ U BiH.

Reisu-l-ulema Husein ef Kvazović je u svome obraćanju najavio za danas predloženo imenovanje članova Rijaseta, odnosno imenovanje direktora Uprava, imenovnje muftije banjalučkog, te imenovanje muftije Islamske zajednice Bošnjaka u Evropi izvan domovinskih zemalja.

Sabornicima se na početku rada obratio resiu-l-ulema Husein ef Kavazović. On je podsjetio na najavažnije projekte koji su iza zajednice u proteklom periodu.

Reisu-l-ulema je zahvalio svima na predanosti u radu i pomoći u realiziranju namjera da se prevaziđu zamke koje su neminovne u radu. U proteklom periodu, kako je istakao reisu-l-ulema zajednica je podržala zajedničku izjavu odgovornih i društveno priznatih pojedinaca u osudi pojave ekstremizma, radu na integriranju nekih grupa muslimana u zajednicu. Započeti su značajni infrastrukturni projekti , zajednica se pozicionirala I na međunarodnom planu , a sve uprave su načinile značajne pomake u oblasti svoga djelovanja.

Ured za društveni brigu je u proteklom periodu preko različitih projektara distribuirao više od 5 miliona KM u vidu pomoći ljudima.

Reisu-l-ulema je istakao da je zabrinjavajuće da IZ u BiH nije potpisala ugovor sa državom BiH, da se nastavlja rad na projektu zajedničke članarine , što je strateški projekta zajednice.

Sabor zasjeda u GHB biblioteci.

 Radio BIR

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB