Logo
Print this page

U Sarajevu održan seminar „ABC o crkvama i vjerskim zajednicama“

, Published in Vijesti Featured

Na poziv World Vision organizacije u Bosni i Hercegovini, muftija banjalučki Nusret-ef. Abdibegović je 11. februara 2019. godine u prostorijama Nadbiskupskog centra za pastoral mladih u Sarajevu učestvovao na seminaru i održao predavanje za uposlenike organizacije na temu: ABC o crkvama i vjerskim zajednicama. Na seminaru su učešće uzeli i predstavnici Srpske pravoslavne i Katoličke crkve u BiH.

Muftija je u uvodu svoga obraćanja istakao značaj i važnost razumjevanja bratstva unutar zajednice ljudi, odnosno, jedinstvo njihovog porijekla, te naglasio da se Islamsko učenje temelji na principu individualnog vjerovanja, tevhida - vjerovanja u Jedinog Boga, kolektivnog organiziranja (džemata) i pozivanja na dobro a odvraćanje od zla.

Iskoristio je priliku da prezentira i predstavi istorijski pregled Islamske zajednice, njen nastanak, razvoj, jedinstvo, organizacijsku strukturu, zakonsku uređenost, te je naglasio da je Zajednica organizovana na principu dobrovoljnosti, javnosti, odgovornosti u radu, smjenjivosti i ograničenosti mandata. Na kraju su učesnici seminara imali mogućnost i iskoristili su priliku da kroz razgovor od Muftije čuju odgovore i pojašnjenja na neka od pitanja.

(islamskazajednica.ba)

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB