Logo
Print this page

Dan sjećanja na žrtve genocida počinjenom u azerbejdžanskom gradu Hodžali

, Published in Vijesti

Republika Azerbajdžan 26. februar proglasila je datumom od velikog značaja za zemlju i Danom sjećanja na žrtve genocida, jer je tog dana 1992. godine, kako navode iz ambasade Azerbejdžana u BiH. ubijeno 613 nedužnih civila grada Hodžali u masovnom genocidu kojeg su počinile jermenske oružane snage.

- U noći 25. na 26. februar 1992. godine mahom su ubijena djeca, žene i starije osobe, zbog čega Azerbejdžan ovaj dan obilježava kao dan nacionalne žalosti nad azerbejdžanskim narodom nazivajući ga jednim od najsurovijih zločina počinjen nad ovim narodom, saopćeno je iz Ambasade Azerbejdžana u Bosni i Hercegovini.

Tada je ubijeno 63 djece, 106 žena, 70 starijih osoba, svi članovi osam porodica su ubijeni, 25-ero djece izgubilo je oba roditelja, 130 djece izgubilo je jednog roditelja, ranjeno je 487 osoba među kojima 76 djece, 1.275 osoba postali su taoci dok je bez traga nestalo 150 osoba o čijoj se sudbini i danas ništa ne zna.

Tijela ubijene djece, staraca i žena bila su unakažena, a tek dva dana nakon tragedije bilo je moguće doći na mjesto zločina.

Narod Azerbejdžana je doživio mnogo patnji i stradanja. To je jedna od najbogatijih država južnog Kavkaza i strateški pripada veoma važnom regionu. Zato je ovo područje u prošlosti bilo pod vlašću velikih imperija koje su se smjenjivale, da bi u 19. vijeku ovo područje preuzela carska Rusija.

Želju za svojom državom narod Azerbejdžana je ostvario 1918. godine kada je osnovana Demokratska Republika Azerbejdžan i to je bila prva demokratska i sekularna država u islamskom svijetu, ali samostalnost Azerbejdžana kratko trajala, nepune dvije godine.

Nakon 71 godine bitisanja unutar SSSR-a 1991. godine Azerbejdžan je obnovio samostalnost, ali u azerskoj pokrajini Nagorno-Karabah gdje je i smješten grad Hodžali došlo je do rata pa je jermenska većina jednostrano proglasila otcjepljenje od Azerbejdžana koje nije dobilo međunarodno priznanje.

Međutim, ono što je najtragičnije u sukobima vođenim oko Nagorno-Karabaha, teritorije Azerbejdžana, između Azerbejdžana i Jermenije je činjenica da je počinjen masovni genocid nad civilima grada Hodžali, navode iz ambasade Azerbejdžana.

(FENA)

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB