Logo
Print this page

"Arabeska": Anouar Brahem, Blue Maqams

, Published in Najave Featured

Najnoviji album Anouara Brahema "Blue Maqams" snimljen je u njujorškom studiju "Avatar" u maju 2017. godine. Ovim albumom tuniški majstor na udu proslavio je svoj 60. rođendan. Album, kojeg je producirao Manfred Eicher okupio je tri birljantna improvizatora. Uz Brahema na udu, na albumu učestvuju Dave Holland kao basista, Jack de Johnette na bubnjevima i britanski pijanist Django Bates.

Anouar Brahem je autentični majstor na udu kroz kojeg pronosi svu muzičku baštinu arapskog i islamskog svijeta. Rođen je 1957. godine u Halfaouineu, u srcu prijestolnice Tunisa. Studirao je ud deset godina na Konzervatoriju u Tunisu. Svoju edukaciju je kasnije proširio sa velikim učiteljem Ali Sirtijem, potpuno uronjen u umjetnost maqama, vrlo složenih modalnih sistema svojstvenih arapskoj znanstvenoj tradiciji.

1991. godine objavio je svoj prvi studijski album "Barzakh" za prestižnu diskografsku kuću EMC. Od tada, pa do danas, Brahem je objavio još 9 albuma.

Njegov najnoviji album "Blue Maqams" slušamo u novom izdanju emisije "Arabeska" 19. maja od 23 sata.

Za ovaj album Brahem je dobio prestižnu nagradu "Klara's Classical Music Awards" koja se dodjeljuje u Belgiji, gdje je ocijenjen kao najbolji internacionalni album 2018. godine.

Muzika Anouara Brahema predstavlja nešto posebno u svijetu jazza. Brahem se istaknuo kao umjetnik čija muzika prodire duboko u emotivne slojeve. Jednako uzbudljiva, sofisticirana i koja opušta, vodi nas na putovanje u neki imaginarni svijet.

Na muzičko putovanje kroz Brahemov album "Blue Maqams" vodi vas muzički urednik Mirsad Ovčina.

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB