Logo
Print this page

Hag: Statusna konferencija ratnom zločincu Ratku Mladiću

, Published in Vijesti Featured

U Hagu će danas pred Mehanizmom, nasljednikom Haškog tribunala, biti održana statusna konferencija u slučaju osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića.

Iz Međunarodnog mehanizma za krivične sudove, koji je nasljednik Haškog tribunala, saopšteno je da je prethodna statusna konferencija održana 13. juna i da je ratni zločinac Mladić u pritvorskoj jedinici UN-a, gdje čeka odluku povodom žalbe koju je uložio na presudu Sudskog vijeća.

U odluci se navodi da statusna konferencija, uz saglasnost zločinca Mladića u pisanoj formi, može biti održana bez njegovog prisustva ili uz njegovo učešće putem telekonferencije, ukoliko on to želi.

Ratnog zločinca Ratka Mladića Haški tribunal je nepravosnažno osudio na doživotni zatvor za zločine tokom agresije na BiH. Na prvostepenu presudu žalbu su uložili i Mladićeva odbrana i haško tužilaštvo.

Poslije ulaganja žalbi i razmjene pisanih argumenata odbrana Mladića i haško tužilaštvo u dogledno vrijeme trebalo bi da žalbe usmeno obrazlože pred sudijama.

Zločinac Mladić je u pritvoru u Hagu od ljeta 2011. godine, kada je uhapšen u Srbiji.

Suđenje je počelo 16. maja 2012. godine. Prvostepenom presudom od 22. novembra 2017. godine osuđen je na doživotni zatvor.

Izvor: BHRT

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB