Logo
Print this page

Erdogan: Oružane snage SAD-a su se počele povlačiti sa sjevera Sirije

, Published in Vijesti Featured
Erdogan: Oružane snage SAD-a su se počele povlačiti sa sjevera Sirije AA

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da se vojska Sjedinjenih Američkih država (SAD) počela povlačiti sa sjevera Sirije, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je otputovao u zvaničnu dvodnevnu posjetu Srbiji, a neposredno pred polazak je na aerodromu Esenboga u Ankari komentirao sinoćnji telefonski razgovor koji je imao s američkim kolegom Donaldom Trumpom.

“Nakon našeg sinoćnjeg razgovora, kao što je gospodin predsjednik Trump i kazao, počelo je povlačenje američke vojske sa sjevera Sirije“, kazao je Erdogan.

Iz Bijele kuće je jutros saopćeno kako vlasti SAD-a saopćile su da neće ni na koji način učestvovati, niti podržati vojnu operaciju koju Turska planira uskoro izvesti na sjeveru Sirije i to istočno od rijeke Eufrat.

U saopćenju Bijele kuće se navodi kako će Turska uskoro izvesti dugo planiranu operaciju na sjeveru Sirije.

“Oružane snage SAD-a neće podržati, niti biti uključene u operaciju. Snage SAD-a, koje su porazile ISIS i njegov teritorijalni kalifat više neće biti neposredno na tom području“, navodi se u saopćenju.

Iz Bijele kuće su kritikovali vlasti Francuske, Njemačke i drugih evropskih zemalja zbog ne prihvatanja zarobljenih terorista ISIS-a iz Sirije. Ističući kako SAD neće dugoročno držati te zatvorenike, iz Bijele kuće su poručili da će nakon operacije Turska biti odgovorna za te teroriste.

Turski predsjednik Erdogan danas je kazao da se pomno radi i spremaju koraci za rješenje i tog pitanja. Erdogan je također kazao da je s Trumpom postigao dogovor da u prvoj polovici novembra posjeti SAD i da direktno razgovaraju o nizu bilateralnih i regionalnih tema.

Erdogan će se danas u Beogradu sastati sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vućičem i zajedno će prisustvovati i drugom zasjedanju Vijeća za bilateralnu saradnju na visokom nivou.

S Erdoganom u posjetu Srbiji je otputovala brojna delegacija turskih zvaničnika, među kojima su i njegova supruga Emine Erdogan, šef turske diplomacije Mevlut Cavusoglu, ministar odbrane Hulusi Akar, ministar poljoprivrede i šumarstva Bekir Pakdemirli, ministar transporta i infrastrukture Mehmet Cahit Turhan, šef Direkcije za komunikacije pri uredu turskog predsjednika Fahrettin Altun i glasnogovornik ureda Ibrahim Kalin.

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB