Logo
Print this page

Podrška Reisu-l-uleme organizaciji Međunarodnog simpozija o imamu El-Maturidiju

, Published in Vijesti Featured

Reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseina ef. Kavazovića danas je posjetio prof. dr. Almir Fatić, profesor Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu i predsjednik Organizacionog odbora Međunarodnog simpozija "Naučna misao imama El-Maturidija“. 

Profesor Fatić je reisu-l-ulemu upoznao sa pripremama za međunarodni simpozij koju zajednički organizuju Fakultet islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu, Fakultet islamskih nauka Univerziteta u Ankari, Fakultet islamskih nauka Univerziteta Fatih Sultan Mehmet Vakif u Istanbulu, Udruženje Ilmijje IZ u BiH i Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu.

Simpozij čije održavanje sponzoriraju TIKA- Turska agencija za saradnju i koordinaciju u BiH i Rijaset IZ u BIH okupit će stručnjake iz Bosne i Hercegovine, Turske i svijeta kako bi diskutovali o društveno-historijskim prilikama u muslimanskom svijetu u vrijeme imama El-Maturidija, vezi između maturidijske škole u akaidu i osmansko-turske kulturne zone islama, akaidu imama El-Maturidija, maturidijskom akaidu i vjerovanju Bošnjaka, zastupljenosti maturidijskog akaida u udžbenicima vjeronaučne i mektebske nastave u BiH, odnosu imam El-Maturidija prema akaidskim učenjima imama Ebu Hanife i imama el-Eš'arija i brojnim drugim srodnim temama.

Prema riječima organizatora cilj simpozija je isticanje nastanka, značaja i kompleksnosti teorije ehli-sunneta ve džem'ata preko ukupnog djela imama El-Maturidija. Također, među ciljevima simpozija je i aktueliziranje značaja ehli-sunneta ve džemata u današnjici muslimana i naglašavanje čvrste veze između imam Ebu Hanife i imama El-Maturidija, kao i ukazivanje na važnost veze turskih i balkanskih muslimana sa hanefijsko-maturidijskom tradicijom.

Reisu-l-ulema je podržao ovu inicijativu istakavši da je maturijdijski akaid i ehlu-sunnetski pravac temelj islamske tradicije Bošnjaka i ustavna kategorija u IZ u BiH, te da se očekuje intenziviranje izučavanja i afirmacije ovog učenja kako u obrazovnim institucijama Islamske zajednice tako i u svakodnevnom vjerskom životu muslimana.

Predviđeno je da se simpozij održi u Gazi Husrev-begovoj biblioteci 20. i 21. novembra tekuće godine.

Rate this item
(2 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB