Logo
Print this page

Tuzla: Kandidat za reisu-l-ulemu Muamer ef. Zukorlić predstavio program rada

, Published in Izbori za reisu-l-ulemu 2019 Featured

Nakon Goražda, kandidat za reisu-l-ulemu Muamer ef. Zukorlić sinoć je u Tuzli predstavio je svoj program kandidature za ovu funkciju.

Muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović poželio je dobrodošlicu musafirima iz Sandžaka istakavši posebno bratski odnos, prijateljski govor i nadmetanje u, kako je kazao, sveobuhvatnom dobru.

Ponos je, ističe Zukorlić, što je Islamska zajednica u BiH dostigla poseban nivo slobode, da kandidati za reisu-l-ulemu predstavljaju svoje programe bez grča i teških riječi, u jednom bratskom odnosu .

„Ja sam ponosan što sam dio jedne takve aktivnosti, pa neovisno o bilo kom ishodu i rezultatu se radilo. Zaista je čast i ponos biti dio takve zajednice, a posebno biti kandidat za reisu-l-ulemu“, kazao je Zukorlić.

Prema njegovim riječima, program kojeg predstavlja biračkom tijelu je program kontinuiteta i noviteta.

„Uvijek novina, novo lice i nova ideja trebaju dobiti svoju šansu. Prvo na čemu potenciram, jeste pitanje slobode Islamske zajednice, u konkretnom smislu autonomnosti Islamske zajednice. U poređenju sa drugim Islamskim zajednicama u regionu, naša je ponajviše napredovala, ali još uvijek je potrebno da se taj proces do kraja dovrši. U prirodi politike je da želi da ovlada svakom polugom uticaja. Mi ne trebamo da se borimo da prevaspitavamo političare, već moramo da napravimo određeni vid distance od strančarenja. To ne znači da Islamska zajednica ne smije imati svoj politički stav. Nasuprot. Samo se ne smije baviti straničarenjem, jer to postaje osnov podjela u džematima i svim strukturama“, istakao je Zukorlić.

Poručio je da svi moraju maksimalno potruditi da u Islamskoj zajednici postoji jedinstvo, te da se dovrši integracija.

„Komunizam je ostavio pustoš iza sebe. Jedna od posljedica tog antiteističkog sistema jeste pitanje našeg identiteta. Ne smijemo dopustiti da se nama kroz razne emocije siju neki virusi da smo mi nekakvi ostaci Turaka ili Arapa, jer je upravo na toj vrsti emocija nama ovdje posijano sjeme raznih virusa“, zaključio je Zukorlić i dodao da svi mi trebamo raditi na usavršavanju našeg originalnog identiteta.

Afirmacija uleme u svakom smislu mora da se pojača. Birokratizacija je uzela maha, pa su na tom polju potrebne određene intervencije, poručuje Zukorlić.

„U tom pogledu mislim da je posebno važno poraditi na zaštiti statusa kategorije ugroženih imama. Vi znate da je od strateškog značaja očuvanje IZ-e i džemata na području RS entiteta. Imamo tu pomake, obnove džamija, ali imamo isto tako džemate i džamije u koje se ide tek onako koliko da se održi ta nit, da tu neko dolazi i posjećuje”, podsjetio je Zukorlić.

Dodao je da će se založiti da se na tom polju pojačaju aktivnosti IZ-e, te ponovio da je neophodna veća briga i bolji status bivših reisu-l-ulema, muftija, glavnih imama i imama.

Obrazovanje i obrazovni sistem u IZ-i u BiH, ističe Zukorlić, na visokom su stepenu u odnosu na ostale islamske zajednice na Balkanu. Međutim, na tom polju je potrebna mnogo veća aktivnost i doprinos, te su očekivanja šireg regiona velika.

„Moja ideja je osnivanje islamskog univerziteta, da li od postojećih fakulteta ili sve nanovo. Ova zajednica ima kapaciteta da bude najuspješnija u Evropi. Ova zajednica sa centrom u Sarajevu ima potencijale da bude pravi lider u Evropi. Tu je jako puno izazova, islamofobije, asimilacije i slično“, dodao je Zukorlić.

Zukorlić je nakon uvodnog izlaganja odgovarao na pitanja prisutnih članova izbornog tijela, a u narednim danima nastaviće obilaziti ostala muftijstva Islamske zajednice u BiH.

Prije zvaničnog početka predstavljanja programa kandidature za reisu-l-ulemu muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović primio je i ugostio u svom kabinetu kandidata Muamer ef. Zukorlića.

Image Gallery

{gallery}9197{/gallery}
Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB