Logo
Print this page

Travnik: Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović predstavio program kandidature

, Published in Izbori za reisu-l-ulemu 2019 Featured

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović danas je u Travniku članovima izbornog tijela sa područja Muftijstva travničkog, kojeg čine glavni imami, predsjednici medžlisa, sabornici i direktori obrazovnih institucija, predstavio svoj izborni program na predstojećim izborima za reisu-l-ulemu.

Prisutne je poselamio muftija travnički Ahmed ef. Adilović, predstavljajući im ukratko biografiju aktuelnog reisu-l-uleme.

“Bez obzira kroz šta su prolazili, bosanski muslimani su uspjeli sačuvati proceduru izbora reisu-l-uleme i to je naše naslijeđe na koje mi muslimani trebamo biti ponosni i ljubomorno ga čuvati”, rekao je reisu-l-ulema na početku predstavljanja.

Govorio je o dosadašnjim rezultatima, spomenuvši, između ostalog, aktivnosti vođene s ciljem promjene Ustava i usklađivanja statuta mešihata, regulisanje rada i osnivanje novih muftijstava, te donošenje brojnih pravilnika kojima je unaprijeđen rad Islamske zajednice.

“Međutim, moramo donijeti još nekoliko bitnih reformskih akata, među kojima su pravilnici o službi, članarini, imovini i zajedničkom ulaganju. Neće biti lahko, ali se ne trebamo plašiti tih koraka, jer će oni, dugoročno, omogućiti sigurniji hod Zajednice”, kazao reisu-l-ulema Kavazović.

Najavio je, ukoliko bude izabran, da će pokrenuti i uspostavljanje stalnog sekretarijata pri Saboru Islamske zajednice, jer će se time zasigurno poboljšati i unaprijediti rad ove institucije.

Obrazovni sistem unutar Islamske zajednice ocijenio je dobrim, posebno kada su u pitanju mektebsko obrazovanje kojeg pohađa više od 80.000 polaznika samo u BiH, te medrese koje stalno bilježe povećanje broja polaznika.

“Na naše medrese sam posebno ponosan, ali moramo napraviti iskorak prema Banjaluci i Podrinju. Plan je da u Banjaluci osnujemo medresu i to možda već od naredne školske godine, a za Podrinje još uvijek analiziramo moguća rješenja”, dodao je reisu-l-ulema, najavljujući, između ostalog, i osnivanje instituta za muzičko naslijeđe muslimana, instituta za izučavanje prošlosti Islamske zajednice i muzeja Islamske zajednice.

Poručio je i da je u rad predstavničkih i izvršnih organa Islamske zajednice potrebno uključiti što veći broj žena, koje će pomoći općem unaprjeđenju rada Zajednice.

Govorio je i o potrebi formiranja fonda za stipendiranje najboljih učenika na prestižnim svjetskim univerzitetima, ali i osnaživanju socijalnih fondova, posebno onih koji će pomoći džematlijama, povratničkim džematima, medžlisima i penzioniranim imamima.

Također, najavio je i aktivnosti na poboljšanju finansijskog i materijalnog statusa Zajednice, reorganizacijom postojećih, ali i uvođenjm novih načina izvora finansiranja.

“Mi se moramo preorijentirati da bolje iskorištavamo vakufsku imovinu”, kazao je on i najavio da će posebne aktivnosti biti provedene na projektima udruživanja i zajedničkog ulaganja na najprofitabilnijim projektima.

Na kraju je ukazao i na važnost što boljeg pozicioniranja Islamske zajednice na međunarodnom planu, za što će u narednom periodu biti nastavljene potrebne aktivnosti.

Na kraju, članove biračkog tijela pozvao je da na predstojećim izborima glasaju prema vlastitoj savjesti.

Prije današnjeg predstavljanja programa, reisu-l-ulema je održao i radni sastanak sa muftijom travničkim Ahmedom ef. Adilovićem.

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB