Logo
Print this page

Sarajevo: Muamer ef. Zukorlić predstavio program kandidature za reisu-l-ulemu

, Published in Izbori za reisu-l-ulemu 2019 Featured

Nakon Goražda i Tuzle kandidat za reisu-l-ulemu Muamer ef. Zukorlić danas je u Sarajevu predstavio svoj program kandidature za ovu funkciju.

Zukorlić je istaknuo da je Islamska zajednica u BiH dostigla poseban nivo slobode, da kandidati za reisu-l-ulemu predstavljaju svoje programe bez grča i teških riječi, u jednom bratskom odnosu.

„Ja sam ponosan što sam dio jedne takve aktivnosti, pa neovisno o bilo kom ishodu i rezultatu se radilo. Zaista je čast i ponos biti dio takve zajednice, a posebno biti kandidat za reisu-l-ulemu“, kazao je Zukorlić.

Prema njegovim riječima, program kojeg predstavlja biračkom tijelu je program kontinuiteta i noviteta.

„Prvo na čemu potenciram, jeste pitanje slobode Islamske zajednice, u konkretnom smislu autonomnosti Islamske zajednice. Od izuzetne je važnosti dovršiti proces pune sistemske autonomnosti Islamske zajednice, što je već proklamovano općim pravnim aktima države i zajednice. U tom cilju neophodno je ostvariti punu diferencijaciju Zajednice od neposrednog i posrednog utjecaja svih političkih organizacija, a posebno vladajućih stranaka. Posebno džamije i druge vjerske objekte treba zaštititi od stranačko-političke aktivnosti “ , istakao je Zukorlić.

Poručio je da svi moraju maksimalno potruditi da u Islamskoj zajednici postoji jedinstvo, te da se dovrši integracija.

„U tom cilju neophodno je proklamovati i primijeniti nulti stepen tolerancije prema kolaboraciji sa takvim strukturama. Od posebnog značaja za punu integraciju Islamske zajednice neophodno je intenzivirati svekoliku pomoć ugroženim džematima ”, poručuje Zukorlić.


Dodao je da će se založiti da se na tom polju pojačaju aktivnosti IZ-e, te ponovio da je neophodna veća briga i bolji status bivših reisu-l-ulema, muftija, glavnih imama i imama.

“Opsežnim i kvalitetnim aktivnostima na polju unapređenja svijesti o sebi neophodno je eliminisati prostor za tendenciozna djelovanja koja sa raznih strana pokušavaju unositi konfuziju o identitetskoj orijentaciji naših muslimana”, naglasio je Zukorlić.

Obrazovanje i obrazovni sistem u IZ-i u BiH, ističe Zukorlić, na visokom su stepenu u odnosu na ostale islamske zajednice na Balkanu. Međutim, na tom polju je potrebna mnogo veća aktivnost i doprinos, te su očekivanja šireg regiona velika.

„Moja ideja je osnivanje islamskog univerziteta, da li od postojećih fakulteta ili sve nanovo. Ova zajednica ima kapaciteta da bude najuspješnija u Evropi“, dodao je Zukorlić.

“Mladi su budućnost i snaga Islamske zajednice, što nas obavezuje da im omogućimo dostojanstveno odrastanje uz kvalitetno obrazovanje u zdravom ambijentu osjećaja dobrih prilika da pokažu svoje talente i ostvare svoje zdrave ambicije u duhu pune slobode misli i izražavanja i djelovanja, poštujući duhovna i etička načela naše vjere i tradicije“ , zaključio je Zukorlić.

Zukorlić je nakon uvodnog izlaganja odgovarao na pitanja prisutnih članova izbornog tijela, a u narednim danima nastavit će obilaziti ostala muftijstva Islamske zajednice u BiH.

 

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB