Logo
Print this page

Zukorlić program rada predstavio u Livnu i Travniku, večeras u Banjaluci

, Published in Izbori za reisu-l-ulemu 2019

Nakon Goražda, Tuzle i Sarajeva, kandidat za reisu-l-ulemu Muamer ef. Zukorlić predstavio  je program svog rada u Livnu i Travniku, a večeras će se obratiti i članovima biračkog tijela sa područja Muftijstva banjalučkog.

Obraćajući se članovima izbornog tijela sa područja ovih muftijstava, Zukorlić je naglasio, između ostalog, da je neophodno osigurati punu slobodu u smislu potpune diferencijacije Islamske zajednice od politike.

Pojasnio je razloge svoje kandidature, te naglasio kako je on podigla značaj samih izbora i u pogledu jačanja integralnosti Zajednice, s obzirom da on dolazi izvan BiH, čime se ustvari pokazala njena snaga.

Decentralizacija i reulemizacija također su bile istaknute teme o kojima je govorio Zukorlić, jer, prema njegovim riječima, “korporativna snaga Islamske zajednice mora biti na principu mreže, povezivanja, gdje bismo po kvalitetu bili najjači čvorovi koji drže onu vezu u toj mreži“.

Također, dodao je on, da je potrebno okončati i nedovršene aktivnosti po pitanju odnosa između Islamske zajednice i države.

Tokom predstavljanja, Zukorlić je pažnju, između ostalog, posvetio i pitanjima birokratizacije, islamfobije, ekstremizma i paradžemata. Naglasio je i kako će se, ukoliko bude izabran, boriti i za  za bolji status bivših reisu-l-ulema, muftija, glavnih imama i imama.

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB