Logo
Print this page

Bihać: Kandidat za reisu-l-ulemu Muamer ef. Zukorilić predstavio program rada

, Published in Izbori za reisu-l-ulemu 2019 Featured

Nakon što je svoj program kao kandidata za reisu-l-ulemu predstavio Husein ef. Kavazović, u na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću članovima izbornog tijela sa područja Muftijstva bihaćkog, kojeg čine glavni imami, predsjednici medžlisa, sabornici i direktori obrazovnih ustanova, svoj izborni program je predstavio i drugi kandidat za reisu-l-ulemu Muamer-ef. Zukorlić.

Nakon proučenog odlomka iz Kur’ana Časnog kojeg je proučio hafiz Amir ef. Mahić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva bihaćkog Mensur ef. Ćehić je poselamio  prisutne, predstavio planirani raspored predstavljanja kandidata za reisu-l-ulemu, te najavio pozdravno obraćanje domaćina, muftije bihaćkog hafiza Mehmed-ef. Kudića.

Muftija Kudić je izrazio dobrodošlicu dr. Muamer-ef. Zukorliću i njegovim saradnicima, istakao vrijednost jedinstvene Islamske zajednice i bogatstvo različitih koncepata i drugačijih mišljenja unutar Zajednice, te podsjetio na Zukorlićev doprinos Islamskoj zajednicni, posebno dok je obnašao poziciju muftije sandžačkog.

Potom se prisutnima obratio Zukorlić koji se zahvalio muftiji Kudiću i svim prisutnima što su njemu lično, ali i samom procesu izbora reisu-l-uleme iskazali maksimalno poštovanje i respekt.

Bihać je posljednja destinacija u kojoj je Zukorlić predstavio svoj plan u BiH. On je naglasio da je posebno počastvovan zbog činjenice da je kandidat za tu časnu dužnost, ali i da je imao priliku da uzduž i poprijeko prođe BiH u proteklih desetak dana.

Kada je u pitanju njegov program, Zukorlić je naglasio značaj razumijevanja tzv. periferije od tzv. centra, gdje centralne vlasti, pa i Islamske zajednice, moraju posebno rezonovati stavove, pozive i probleme ljudi koji dolaze sa perifernih dijelova, jer ni centar ne bi bio to što jeste bez
stabilne periferije.

"Posebno sam počašćen što sam za ovu poziciju kandidiran sa krajnje periferije bošnjačkog životnog prostora. Vi u Bosanskoj krajini ćete to bolje razumijeti. U svim mogućim sistemima postoji nerazumijevanje između periferije i centra, jer se centar vrlo brzo navikne na konformizam, a periferija obično ima mnogo problema. Stoga bi zbog ovoga bilo važno da reisu-l-ulema dođe s periferije, jer će lakše razumjeti različite probleme koje dolaze s tih prostora i uložiti maksimalan napor da ih riješi“, istakao je Zukorlić.

Posebno se kritički ponio prema onima koji u medijima promovišu tezu da je veoma opasno da postoji kandidat za reisu-l-ulemu poput Zukorlića.

"Osim toga što su ovakve izjave potpuna glupost i zloba pojedinaca iza kojih stoje nama znani centri moći, iza tih izjava se kriju i oni čiji su privatni interesi ugroženi drugim i drugačijim, a nikako interes Islamske zajednice i naroda u cjelini i koji se kriju iza zajednice i naroda", kazao je on.

U svom programu je posebno naglasio značaj uleme, te se kritički osvrnuo na, kako kaže, „deulemizaciju“ Islamske zajednice i predstavljanje birokrata kao elite, što je neprihvatljiv čin, posebno u Islamskoj zajednici.

„Iz hadisa Muhammeda, a.s.: 'Ulema su nasljednici Božijih poslanika' se jedino da zaključiti da je ulema jedini nasljednik licence za interpretaciju Uzora", ustvrdio je Zukorlić.

Govorio je i o obrazovnom koceptu kojeg zagovara i šansama koje ima Islamska zajednica u kontekstu da postane lider u cijeloj Evropi u školovanju kadrova za imame, vjeroučitelje i druge vjerske službenike.

"Zalažem se za postojanje Islamskog univerziteta. Da li u formi da postoji Islamski univerzitet gdje bi postojeći islamski fakulteti pri Islamskoj zajednici bili članice tog univerziteta ili za potpuno novi Islamski univerzitet. I jedan i drugi kocept imaju svoje prednosti i nedostatke i
potpuno je sve jedno kakav koncept će prevladati. Ovaj poduhvat je važan, jer se Evropa želi osloboditi arapskih, turskih, pakistanskih, afganskih i drugih istočnih interpretacija i želi nametnuti svoju interpretaciju islama. Naravno, takvu vrstu interpretacije i samih škola koje
školuju takav kadar vjernici muslimani ne doživljavaju kao svoje, autohtono. S obzirom da imamo autohtonu zajednicu muslimana, da imamo najviše kapaciteta i mogućnosti, smatram da možemo biti lideri islamskog obrazovanja u Evropi“, rekao je Zukorlić.

Brojne su teme dominirale kroz ovu prezentaciju, a jedna od posebno važnih je i ta da je sloboda iznošenja vlastitog kritičkog mišljenja, bez degradacije, vrijeđanja i omalovažavanja protukandidata za najčasniju poziciju unutar Islamske zajednice dostignuta vrijednost koja se
mora njegovati, dodatno afirmisati i štititi od svakog mogućeg nasrtaja.

Potom su uslijedila pitanja, komentari i opservacije na izloženi program, a zatim je dovu proučio prof. dr. Muharem Štulanović, čime je okončana i druga prezentacija kandidata za reisu-l-ulemu izbornom tijelu koje bira reisu-l-ulemu sa područja Muftijtva bihaćkog.

Image Gallery

{gallery}9320{/gallery}
Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB