Logo
Print this page

"U đul-bašti": Almasa Kahvić

, Published in Najave Featured

U prvom decembarskom izdanju emisije "U đul-bašti" naša gošća je vokalna interpretatorka sevdalinke Almasa Kahvić.

Almasa Kahvić je rođena u Visokom. Ljubav prema narodnoj pjesmi naslijedila je od svojih roditelja. Svoju pjevačku karijeru gradila je najprije kao članica Kulturno-umjetničkog društva "Ognjen Prica" u Visokom, a kasnije i društava "Miljenko Cvitković" (današnje "Baščaršija") i "Saobraćajac" u Sarajevu.

Na takmičenju mladih interpretatora narodne muzike koje se održalo 1985. godine na Kovačima, u Sarajevu, bila je jedan od pobjednika takmičenja.

Ova pobjeda joj je otvorila vrata Radio-Sarajeva, gdje je nakon korepetiranja sa vrsnim pedagozima usavršila tehniku pjevanja. Tokom osadmdesetih i devedesetih godina uz pratnju Tamburaškog orkestra RTSA snimila je oko petnaest narodnih pjesama.

Uzela je učešće i u poznatom televizijskom serijalu "Meraklije" autora Vehida Gunića u produkciji Televizije Sarajevo.

Almasa Kahvić na autentičan način tumači narodnu pjesmu, a njen repertoar je jedinstven i izdvaja je od ostalih interpretatorki njene generacije. Tu se izdvajaju pjesme "Majka Fati kose pletijaše", "Majka Muju mladog oženila", "Kraj potoka bistre vode" i druge.

U današnjem vremenu sintetičkog zvuka i instant-pjesama i vremenu gdje ne postoje kriteriji koji su nekada važili, gospođa Kahvić ne nastupa u medijima, ali pjesmu nije zapostavila.

O sevdalinci nekad i danas, o potrebi očuvanja izvornog narodnog melosa Almasa Kahvić govori u emisiji "U đul-bašti" koja je na programu 01. decembra od 20 sati.

Emisiju priprema, uređuje i vodi muzički urednik Mirsad Ovčina.

(Na fotografiji: Staro Visoko. Izvor: www.visoko.co.ba, Neven Krajišnik)

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB