Logo
Print this page

"Muzika na dlanu": Brahmsova 2. simfonija

, Published in Najave Featured

Brahmsova Druga simfonija u D-duru nastala je tokom 1877 i 1878 godine. To je jedina tipična Simfonija čovjekove idile, poznata i kao Brahmsova Pastoralna. Koncipirana je u četiri stava sa trajanjem oko 40 minuta. Snažnijih zvučnih i ritmičkih pokreta, osim u četvrtom stavu, gotovo i nema, a melodijska linija teče gotovo glatko i neupadljivo.

Johannes Brahms bio je njemački kompozitor i pijanista. Rođen je 1833. godine u Hamburgu. Veliki dio svog profesionalnog života proveo je u Beču. Tokom života njegova popularnost i uticaj bili su izuzetno značajni. Pisao je za klavir, kamerne ansamble, simfonijski oprkestar, za glas i hor. Kao pijanista, premijerno je izveo mnoge svoje radove. Njegova muzika je čvrsto ukorijenjena u strukturama i kompozicijskim tehnikama baroka i klasičnih majstora. Bio je majstor polifonije, složene umjetnosti koja zahtjeva veliku disciplinu po kojoj je Johann Sebastian Bach bio poznat, kao i razvoja, kompozicijskog etosa pionira poput Haydna, Mozarta, Beethovena i drugih kompozitora. Iako su mnogi savremenici smatrali njegovu muziku previše akademskom, njegov doprinos i vještina bili su predmet divljenja takvih kompozitora kao što su Arnold Schönberg i Edward Elgar. Marljiva, visoko izgrađena priroda radova Johannesa Brahmsa bila je polazište i nadahnuće za buduće generacije kompozitora. U okviru njegovih pedantnih muzičkih struktura ugrađena je visoko romantičarska priroda.

Spokojan i idiličan rad, simfonija br. 2. u D-duru, napisana je 1877. godine. Praizvedena je godinu kasnije. Ona izbjegava herojski patos Prve Brahmsove simfonije, a čini se kao relativno smirena, sve do četvrtog stava, finala koji predstavlja gigantski sukob elementarnih snaga.

U večerašnjoj emisiji "Muzika na dlanu" koja je na programu od 23 sata slušaćemo Brahmsovu Drugu simfoniju.

Emisiju "Muzika na dlanu" priprema, uređuje i vodi muzički urednik Mirsad Ovčina.

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB