Logo
Print this page

Radna soba: Deveti januar sinonim za genocid nad Bošnjacima

, Published in Najave Featured

Tribina „9.januar 1992. Dan početka genocida nad Bošnjacima“, u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Tuzla, održana je u Plavoj sali Bosanskog kulturnog centra.

Učesnici na tribini bili su Hatidža Mehmedović – predsjednica Udruženja „Srebreničke majke“ i Ramiz Salkić, potpredsjednik entiteta RS.

Hatidži Mehmedović u genocidu su ubijena dva sina i muža, prije četrnaest godina vratila se u svoju Srebrenicu. Na tribini je naglasila da je o Srebrenici i genocidu uvijek teško govoriti, i da se nada da je ovo posljedni genocid koji učinjen nad Bošnjacima.

„Mi nikada nismo gledali na osvetu. Borili smo se za pravdu. Zamislite kako je kada se jedna majka mora pitati šta je gore za nju. Ne pronaći svoje dijete koje je ubijeno, ili ga pronaći u dijelovima. Zato danas sva djeca moraju da znaju istinu o genocidu. Ali da ne mrze. Zaborav je naš najveći neprijatelj.“– kazala je Hatidža.

Ramiz Salkić, potpredsjednik entiteta RS, na tribini je naglasio da je danas ekonomija jedini razvojni faktor u BIH, i da je budućnost u ekonomiji, zapošljavanju i suživotu. Ali da se ne smije zaboraviti ono što je bilo.

„Potrebno je da se Bošnajci i Srbi zapošljavaju. Jake kompanije iz FBIH moraju otvarati svoje firme u RS. Nakon genocida Bošnjacima se desio bolan proces povratka praćen ekonomskom izolacijom. Povratnici se nisu mogli zaposliti u RS. Zato moramo shvatiti važnost ekonomije za našu budućnost.“ – rekao je Salkić.

U Radnoj sobi slušamo obraćanja Hatidže Mehmedović i Ramiza Salkića, na tribini „9.januar 1992. Dan početka genocida nad Bošnjacima“. 

Emisiju emitujemo u srijedu, 13.1.2016. godine, od 15 i 30, a uređuje je Amina Đulović.

 

 

 

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB