Logo
Print this page

Muftija Dudić: Vrata Islamske zajednice u Srbiji su otvorena (AUDIO)

, Published in Region Featured

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji je uputio poziv na vraćanje jedinstva Islamske zajednice. Poziv je upućen „svim pojedinačnim i kolektivnim legalnim i legitimnim faktorima".

"U tom smislu, predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić spreman je razgovarati i sa Ademom ef. Zilkićem, kao i drugim imamima koji žele povratak u matičnu jednu jedinu legalnu i legitimnu Islamsku zajednicu“ - navodi se u saopštenju koje je objavila Informativna služba Mešihata.

„Mi imamo kapaciteta razgovarati o ovome i svim drugim važnim pitanjima bez domaćih i stranih posrednika i pokrovitelja u duhu principa autonomnosti i ravnopravnosti Islamske zajednice“ - navodi se dalje u saopštenju.

Od Mešihata IZ u Srbiji smo tražili dodatno pojašnjenje te smo razgovarali sa muftijom dr. Mevlud ef. Dudićem.

Na pitanje da li je ovaj poziv u direktnoj vezi sa akcijom uvođenja tzv. paradžemata u okrilje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, muftija Dudić je za radio BIR ponovio svoju raniju tezu da je u Srbiji već nekoliko godina prisutan najveći paradžemat na području Islamske zajednice:

Naglasio je da je cilj Mešihata vraćanje jedinstva Islamske zajednice i da su prisutne pozitivne naznake za uspjeh u tome.

Na pitanje o eventualnim reakcijama na poziv, muftija Dudić je rekao da nije bilo reakcija jer, kako kaže, još uvijek je rano za to.

BIR.ba

Rate this item
(3 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB