Logo
Print this page

Skoplje: Nakon skoro decenije oživljava ramazanska tradicija učenja mukabele

, Published in Region Featured
Skoplje: Nakon skoro decenije oživljava ramazanska tradicija učenja mukabele AA

Tradicija ramazanskih mukabela u Skoplju datira od davnina i posebna je prilika za muslimane da tokom mjeseca ramazana u džamijama svaki dan slušaju učače Kur'ana. Mukabela je učenje (čitanje) po deset listova ili 20 stranica Kur'ana svakog dana u džamiji ili na mjestu gdje se klanja teravija.

Mukabela u Skoplju učila se od davnina, a tokom 1990. godina došlo je do privremenog prekida, da bi se ponovo vratila i postala neizostavni dio ramazanske tradicije.

Imam skopljanske džamije Dukkancik Abdulkerim Ebibi u razgovoru za Anadolu Agency je podsjetio kako je ramazan mjesec kada je počelo objavljivanje svete knjige muslimana Kur’ana i da ga je upravo u tom mjesecu potrebno najviše učiti i slušati njegove odlomke.

Ebibi je istakao kako su hafizi 1980-ih godina u većim džamijama u Makedoniji, pa tako i u Skoplju, tokom ramazana oko podne i ikindi namaza učili mukabelu, ali da je došlo do promjene tokom 1990-ih godina, kada je, kako je kazao Ebibi, mukabela proglašena bid’atom.

Inače, novotarija (bid‘at) je izraz za radnju koja se sukobljava i suprotstavlja šeri‘atu.

“Između 1990-ih i 2000-ih godina vođene su rasprave o tome da li je tradicija mukabele bid’at”, rekao je Ebibi.

Sve više mladih koji žele biti hafizi

Imam se prisjetio kako je uz podršku imama i svog daidže hafiza Idriza efendije, počeo kao dječak učiti mukabelu u Aladža džamiji u Skoplju te se navikavati na ovaj običaj i tako ga održati do danas.

On je podsjetio kako je u određenom vremenskom periodu tradicija učenja mukabele bila otežana zbog toga što je bio i smanjen broj hafiza.

“Hvala Bogu, u posljednih pet godina povećao se broj hafiza. Povećava se broj mladih koji žele biti hafizi”, rekao je Ebibi i izrazio nadu da će se tradicija učenja mukabele nastaviti i ubuduće.

U džamiji Dukkancik u Skoplju već deceniju svakog ramazana tradicionalno se uči mukabela, a tradicija se nastavlja i ovog ramazana. Ebibi je kazao kako će ovog ramazana, osim njega, u toj džamiji još devet hafiza učiti mukabelu. 

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB