Logo
Print this page

Džemat Velenje obilježio 25 godina rada i djelovanja

, Published in Region Featured

Džemat Velenje kao sastavni dio Islamske zajednice u Republici Sloveniji u subotu, 5. novembra 2016. godine, sa svečanom akademijom obilježio je 25 godina rada  i djelovanja.

Na svečanosti su prisustvovali muftija prof. dr. Nedžad Grabus, gradonačelnik Velenja g. Bojan Kontič, celjski biskup dr. Stanislav Lipovšek, glavni imam Medžlisa IZ Zagreb hafiz Aziz Alili, predsjednik Sabora IZ u Sloveniji g. Eldin Velagić, članovi Mešihata i Sabora, imami, predsjednici izvršnih odbora i veliki broj džematlija i džematlijki iz Velenja.

Prisutnima se u ulozi domaćina obratio predsjednik izvršnog odbora džemata Velenje g. Mersad Dervišević koji je ispostavio važnost jubileja koji se obilježeva ove godine. Zahvalio se muftiji Grabusu za povjerenje vođenja džemata Velenje, a gradonačelniku Kontiču i Općini Velenje zahvalio se za korektnu suradnju u proteklom periodu.

Gradonačelnik Bojan Kontič govorio je o Velenju, njegovoj multikulturnosti i otvorenosti za sve ljude koji žive u Velenju i njegovoj okolici. Zahvalio se predstavnicima Islamske zajednice za korektnu suradnju s željom da se plodna suradnja nastavi u narednih 25 godine.

Muftija prof. dr. Nedžad Grabus u svom govoru ispostavio je važnot integracije i njeno razumjevanje. Kazao je da je važno razumjeti okolinu u kojoj djelujemo kao i kulturu, odnosno običaje većinskog naroda. Kazao je da je važno za imame koji rade u džematima poznavanje narodne, kulturne i religijske historije u okolini u kojoj žive.

U toku svečane akademije dodijeljene su zahvalnice za aktivno učešće pri nastanku i razvoju džemata Velenje slijedećim osobama: Bureković Daut, Mujkanović Abdulah, Suljkanović Ćamil, Korajac Nedim, Kurtić Ajka, Čaušević Kasim, Bašanović Hajrudin, Ameti Abdurahim, Muharemi Meto, Sadiković Zahid, Halilović Samir, Ibrakić Ibrahim.

Kao donatori koji su pomagali džemat u proteklih 25 godina zahvalnice su dobili:

Bečić Mehmed, Hodžić Admir, Xhoxhaj Ardijan, Mušić Senad, Kulanić Izudin, Hasić Jasmin, Hankić Ibrahim, Zuberi Safet, Hankić Nermin, Hadžiabdić Izudin, Kavazović Muhamed, Mešić  Saud, Imširović Ajša, Ljevaković Suad, Saramati Elmaz.

Odbor Islamske zajednice u Velenju nagradio je aktivne i najbolje polaznike mekteba: Jusić Aida, Avdićević Adela, Huselja Albina, Merzlak Merima, Šejla Imamović i Davud Hadžić.

Zahvalu od muftije prof. dr. Nedžada Grabusa za doprinos pri razvoju i djelovanju Islamske zajednice u Republici Sloveniji dobili su: Biser Škiljo, Nermin Muharemović, Ekrem Babić i Sead ef. Karišik.

Za kulturni dio programa pobrinuli su se hafiz Aziz Alili učenjem ilahija i Kur'ana, zatim Zilhad Džananović koji je odsvirao na harmonici sklop ilahija i sevdalinki i Din Čejvanovič i Doris Ćosić svirajući gitaru.

Iskrene čestitke džematu Velenju povodom 25. godina rada i djelovanja.

(islamska-zajednica.si)

Image Gallery

{gallery}4114{/gallery}
Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB