Logo
Printaj ovu stranu

Način klanjanja po propisima Hanefijskog mezheba

, Objavljeno u Islamske teme Istaknuto

Pitanje: Esselamu alejkum!

Imam dosta pitanja vezano za naš mezheb (Hanefijski) i način klanjanja po propisima istog.

Pošto sam relativno skoro počeo klanjati svih 5 namaza dolazim u situaciju da se susrećem sa nekim pitanjima na koja ne mogu dobiti konkretne odgovore, jer se odgovori razlikuju u zavisnosti od osobe koju pitam (posebno iz razloga što veliki broj džematlija pa čak i uleme obavljaju namaz po propisima drugih mezheba).

Interesuje me položaj i razmak između nogu u namazu, položaj ruku kada smo na stajanju i kad su nam ruke svezane (gdje ih tačno držimo tako svezane), gdje je najbolje da držimo pogled dok smo u namazu itd. Svjestan da je pitanja dosta i da možda nećete imati vremena da mi na sva date odgovor, zato Vas molim da me makar uputite na neku validnu i ispravno literaturu ili neki opširniji tekst na nekoj od internet stranica?


Odgovor: Esselamu alejkum!

Allah Vas učvrstio na pravom putu i pomogao u valjanom obavljanju namaza.

Kad je riječ o pitanjima iz domena namaza, prema propisu u našem mezhebu, odgovor je sljedeći:

1. na kijamu noge (stope) trebaju biti rastavljene koliko iznosi širina četiri prsta ruke, jer je to bliže stanju skrušenosti,

2. ruke se vežu na pojasu, ispod pupka, desna ruke se stavlja na lijevu, tako da palac i mali prst obuhvate zglob lijeve ruke,

3. na kijamu se gleda u mjesto činjenja sedžde.

Sve ove propise možete naći u djelu "Fikhul-ibadat" Sejida Serdarevića te u djelu "Hanefijski mezheb" Abdulhamida Tuhmaza.

Na pitanja odgovara muftija prof. dr. Enes Ljevaković, Fetva-i emin Vijeća muftija Islamske zajednice

 

(islamskazajednica.ba)

ocijeni
(7 glasova)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB