Logo
Print this page

Edinu Džeki dodijeljena Državna nagrada za sport (VIDEO)

, Published in Magazin

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović danas je u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dodijelio Državnu nagradu za sport kapitenu nogometne reprezentacije BiH Edinu Džeki.

Ta nagrada je najveće priznanje koje BiH dodjeljuje za doprinos i afirmaciju sporta, a ministar Osmanović nakon dodjele plakete i priznanja Džeki, istakao je da je u Zakonu o sportu BiH predviđena dodjela državne nagrade za sport.

- Ministarstvo civilnih poslova BiH raspisuje javni poziv na koji razna udruženja apliciraju. Komisija razmatra pristigle aplikacije i predlaže Vijeću ministara prijedlog za dodjelu državne nagrade za sport.

 

Posebno mi je drago kao ministru, u čijoj je nadležnosti koordinacija sporta, to što smo danas ugostili našega fudbalera Edina Džeku, razgovarali sa njim i čestitali mu na uspjehu u Romi i reprezentaciji BiH - rekao je Osmanović.

Posebno je istakao igračevu ulogu kao ambasadora UNICEF-a.

- Znamo da su svi veliki sportisti u kojeg ubrajamo i našeg Edina Džeku imali trnovit put. Niko od njih nije na lagan način uspio se popeti na tako visoki i respektabilan nivo. Ako Argentina ima Messija, Portugal Ronalda, Švedska Ibrahimovića, ponosni smo što imamo Džeku - zaključio je Osmanović.

Džeko je dodao da mu je čast što je dobitnik nagrade koja se dodjeljuje s najvišeg državnog nivoa.

- Kao što sam rekao ministru, ovo mi je drugi put da se nalazim u ovoj zgradi. Vjerujem i nadam se da će što više sportista dolaziti ovdje, odnosno primati nagrade. Sportisti širom BiH su pozitivna stvar u državi koja ima mnogo problema.

 

Kao sportista imam obavezu da apeliram na sve ljude u sistemu koji imaju 'pravo glasa' da povećaju ulaganja u sport. S obzirom na to da BiH ima velike sportiste i još veće talente, šteta je da oni nemaju adekvatne uslove za rad. I ja sam nastao u BiH - poručio je kapiten bh. reprezentacije.

Dodao je da će nagradu u vrijednosti 15.000 KM donirati u humanitarne svrhe i raspodijeliti na tri dijela - Roditeljskoj kući u Sarajevu, Dječijem domu u Mostaru i Dječijem domu u Tuzli.

(FENA)

Rate this item
(2 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB