Logo
Print this page

Muftija Dedović: Trebamo naći način, prostora i mjesta da uspostavimo džemat i u Neumu

, Published in Najave Featured

„Trebamo naći način, prostora i mjesta da uspostavimo džemat i u Neumu“, na svečanom otvorenju džamije u Dlancu kod Berkovića poručio je mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović. Muftija je ovo kazao potaaknut pregalaštvom sarajevske porodice Sadžak koja je vlastitim sredstvima izgradila malu džamiju u selu svog porijekla.

„Bosna i Hercegovina je pomorska zemlja. BiH ima pomorski grad Neum i 24 km morske obale. Bosni i Hercegovini ne mogu oduzeti pravo da imamo izlaz na međunarodne vode, da imamo pristup otvorenom moru. Neum je dio BiH. Neum je dio Mostarskog muftijstva. Neum je jedan naš džemat.

Tamo postoje Bošnjaci koji imaju svoja imanja, svoje kuće, u njeg ljudi dolaze odmarati i organizacija džemata i vjerskog života u Neumu je izraz prirodnih vjerskih potreba našega čovjeka. Nije to izraz nikakvog inata već velike, nepatvoren ljubavi u dragoga Boga“, kazao je muftija Dedović, dodavši kako je stalno suočen sa sličnim incijativama od strane bošnjačkog stanovništva koje tamo obitava, posebno tokom ljetnih mjeseci. „ Uspostava džemata u Neumu je izraz potrebe našeg čovjeka, ne samo u sezoni, već tokom čitave godine“, dodao je muftija.

Izaslanik reisu-l-uleme IZ u BiH, bihaćki muftija Hasan ef. Makić u svom govoru snažno je podržao ideju muftije Dedovića o organizaciji vjerskog života u Neumu kazavši da tu ideju treba podržati cijela Bosna i Hercegovina. „To je od velikog značaja za Bošnjake muslimane i tu ne smije biti nikakve dileme“, poručio je muftija Makić.

Izvještaj sa ovog događaja u programu radija BIR poslušajte u današnjem izdanju emisije "Naša južna baština" od 15:30h.

Rate this item
(2 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB