Logo
Print this page

Reis Fejzić: Nijedna džamija nije izgrađena na temeljima pravoslavnih bogomolja

, Published in Region Featured

Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori najoštrije osuđuje i odbacuje nedavne izjave mitropolita Srpske pravoslavne crkve, Amfilohija, u kojima iznosi niz opasnih teza na račun istorijskog i savremenog poimanja muslimana Crne Gore, sa ozbiljnim reperkusijama po suživot u Crnoj Gori, saopštio je reis IZCG Rifat ef. Fejzić, javlja Anadolu Agency (AA).

Mitropolit Amfilohije juče je, govoreći o skidanju krsta s vrha Sahat Kule u Podgorici, kazao da je to nadgrobni spomenik onima koji su oslobodili Podgoricu za vrijeme knjaza Nikole Petrovića. Poručio je i da su na temeljima crkvenim u Podgorici napravljene džamije.

Reis Fejzić je u današnjem reagovanju kazao da su Amfilohijeve tvrdnje da su određene džamije u Podgorici podignute na temeljima srpskih crkava i manastira "neutemeljene i tendenciozne".

"Odgovorno tvrdimo da nijedna džamija u daljoj ili bliskoj prošlosti nije izgrađena na temeljima pravoslavnih bogomolja, o čemu postoji relevantna katastarska i arhivska dokumentacija. S druge strane, svjedoci smo težnji SPC da odlučuje o vakufima Islamske zajednice u Podgorici, te pokušaja da se njihovo pokrštavanje (Sahat-kula) javnosti prikaže kao formula suživota, tj. uslovom neobnavljanja mržnje. Nama nisu potrebni traktati o mržnji i slobodi, niti mržnja kao uslov slobode”, kazao je Fejzić.

Sahat-kula, kao profana građevina islamske arhitekture, smatra on, ne može biti postament vjerskom simbolu, posebno ne krstu, koliko god tu "simbiozu" mitropolit priželjkivao i proglašavao simbolom slobode.

"Takođe, mi u Islamskoj zajednici spremni smo da sve porušene džamije u Podgorici podvrgnemo arheološkim istraživanjima kako bi utvrdili da li su, zaista, izgrađene na temeljima pravoslavnih bogomolja SPC", rekao je Fejzić.

(AA)

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB