Logo
Print this page

U Sisku održan Okrugli stol o međureligijskom dijalogu

, Published in Region

Okrugli stol „Međureligijski dijalog”, ujedno završni dio projekta „Upoznaj, moli, surađuj” održan je u utorak u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu u Hrvatskoj.

Učesnici okruglog stola bili su povjerenik za ekumenizam i dijalog Sisačke biskupije vlč. Branimir Motočić, sisački imam Alem Crnkić i sisački paroh o. Veselin Ristić.

Učesnici okruglog stola kroz svoja izlaganja osvrnuli su se na temelje i razloge ekumenske i dijaloške saradnje, kao i na protekli projekt.

Sisački imam ef. Crnkić govoreći o dijalogu sa strane islama rekao je da se u Kur’anu vodi neprekinut dijalog sa sljedbenicima Božje objave.

„Dijalog je osnovno svojstvo čovjeka kao bića kojeg je Uzvišeni obdario umijećem govora i razgovora… Danas je posebno važan dijalog između porodica Ibrahimovih religija. Kao duhovni prauzor, otac svih naroda koji vjeruju u jednog Boga, osoba Ibrahima  temelj je na kojem se može uspješno graditi svijest o potrebi dijaloga i pravilnog razumijevanja sličnosti ali i razlika među tim religijama. Sve nebeske objave raspolažu neponovljiv duhovnim, humanim i moralnim mogućnostima. Posebno mjesto u Islamu među nemuslimanima, u Kur’anu, zauzimaju Židovi i kršćani jer uz muslimane čine zajednicu baštinika Knjige, dakle baštine monoteizam i dijalog. Glavni elementi međuvjerskog dijaloga u Kur’anu sažeti su u nekoliko principa, civilizovana komunikacija, pluralitet uvjerenja, međusobno upoznavanje, život u miru, međusobno poštovanje, tolerancija i saradnja u dobročinstvu. Upravo svi ovi elementi naznačivanja dijaloga iz Kur’ana ostvareni su i kroz ovaj naš međureligijski dijalog „Upoznaj, moli, surađuj“, rekao je sisački imam, te na kraju zaključio da kroz dijalog razabiremo nove mogućnosti, sabiremo razlike, otkrivamo šta drugi jesu za nas i što mi jesmo za drugoga, te je on potreba ne samo da bismo upoznali naše posebnosti i razlike nego i ono zajedničko, a sve kako bi se usmjerili prema istom cilju.

„Upoznaj, moli, surađuj“, međureligijski je projekt Sisačke biskupije, Medžlisa islamske zajednice u Sisku i Srpske pravoslavne crkve u Sisku, a čiji je cilj bio kroz različite duhovne sadržaje oplemeniti i obogatiti horizonte međusobnog poznavanja, predstavljajući  sličnosti i posebnosti, te promovisati trajne zajedničke vrijednosti s kojima se može doprinijeti kvalitetnijoj moralnoj obnovi društva. Tako su od septembra 2014. do marta 2015. godine održane radionice za djecu u sisačkim i glinskim osnovnim i srednjim  školama, održano je studijsko putovanjem crkvama i molitvenim prostorima ove tri zajednice, a organizovan je međureligijski koncert  na kojem su nastupili Hor manastira Kovilj iz Srbije, Selsebil – ženski zbor islamske zajednice iz Rijeke i Katedralni zbor Uzvišenja sv. Križa iz Siska. Cijeli projekt novčano je podržala Ekumenska inicijativa žena iz Omiša.

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB