Logo
Print this page

Zadar dobio prvi halal restoran

, Published in Region

Među još uvijek rijetkim hrvatskim restoranima koji u svojoj gastronomskoj ponudi imaju i onu koja zadovoljava halal kvalitetu prema zahtjevima i mjerama halal norme je zadarski restoran "Pašta&svašta", piše Zadarski list.

Ovaj ugostiteljski objekat za sada je jedini na zadarskom, ali i na širem dalmatinskom području koji je dobio certifikat primjene halal standarda, o čemu vlasnik restorana Ivan Čapeta, ekonomist i specijalizant hrane i pića kaže:

- Razlozi zbog kojih smo se odlučili u našu ponudu uvesti i onu s halal standardom su prvenstveno tržišni jer smo prepoznali potrebu za ovim vidom kulinarske ponude – rekao je Čapeta.

- Uz to, želimo svim gostima omogućiti što bolju uslugu i ići ukorak sa svjetskim trendovima i standardima u ugostiteljstvu. U tome smislu planiramo u dogledno vrijeme uvesti i košer standard pri spravljanju i posluživanju hrane kakvog poštuju Židovi. Naša kuhinja je inače internacionalna i mediteranska, a dio jelovnika koji će imati halal kvalitetu uglavnom se ne razlikuje od ostalih jela s menija, dodaje Čapeta, pojašnjavajući kako nije riječ ni o kakvim specijalitetima islamske kuhinje, kako bi neupućeni mogli pogrešno shvatiti, već isključivo o jelima koja i inače nudi ovaj restoran, a koja su samo pripravljena na halal način, s namirnicama koje su također halal.

To znači da moraju zadovoljavati halal standarde, što među ostalim, podrazumijeva izostanak svinjetine i alkohola. Također, životinje čije se meso jede moraju biti usmrćene prema propisanim vjerskim pravilima, pri čemu sva krv mora biti potpuno iscijeđena.

- Halal hrana se zapravo ne razlikuje od ostale hrane osim po načinu pripreme, pa se tako isključuje alkohol ili vino prilikom pripreme ili kuhanja, a trebaju biti zadovoljeni i određeni propisi o prijemu robe i njenom skladištenju, kaže dalje Ivan Čapeta, naglašavajući kako je većina namirnica, primjerice voće, povrće, riba ionako halal.

Hrana pripravljena na halal način prihvatljiva je za svakoga, ne sukobljava se ni s jednom vjeroispoviješću i kulturom već predstavlja jednu dodatnu vrijednost i kvalitetu, što je i cilj ovog restorana koji uvođenjem halala želi podići nivo kvalitete same usluge.

Certifikat primjene halal standarda, koji će ovome restorani službeno biti uručen 19. marta, odobrava Islamska zajednica u Hrvatskoj koja je 2010. godine osnovala Centar za certificiranje halal kvalitete.

(patria)

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB