Logo
Print this page

Hrvatska: Svečano otvoren Festival "Ja BiH... 5 dana Sarajeva u Zagrebu 2018"

, Published in Region Featured

Svečano otvorenje petodnevnog kulturno-umjetničkog Festivala "Ja BiH... 5 dana Sarajeva u Zagrebu 2018" održano je u zagrebačkom Muzeju Mimara.

Svečano otvorenje Festivala "Ja BiH... 5 dana Sarajeva u Zagrebu 2018" održano je u Muzeju Mimara gdje je održan "Sarajevski piknik prijateljstva" na kojem su učestvovali gosti iz Sarajeva: vokalna solistkinja Ismeta Dervoz, fotograf Milomir Kovačević Strašni i glumac Elmir Jukić.

Proslava otvorenja je završena koncertom "Bosanski Lonac" u izvedbi Mirze Redžepagića i Kenana Mačkovića.

Na svečanom otvorenju su, uz glavne organizatore festivala Ivicu Propadala i Ismeta Efendića te predstavnike Hrvatskog kulturnog društva Napredak, učestvovali ambasadorica BiH u Hrvatskoj Renata Paškalj, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić te brojne druge zvanice.

Organizatori "Ja BiH..." festivala pripremili su bogati filmski program, koncerte i muzičke radionice koji će se održati na raznim lokacijama u centru Zagreba.

Istakli su da se ovaj festival već sedmu godinu zaredom održava u Zagrebu, a deset godina je prisutan u Sarajevu.

Festival će se održati se od 02. do 06. oktobra i predstavit će programe različitih sadržaja.

Ovaj festival je rezultat višegodišnjeg rada Udruženja za promociju kulture i umjetnosti "Ja BiH..." iz Zagreba i težnje za uspostavljanjem intenzivnog kulturnog dijaloga između Zagreba i Sarajeva, ali i za promocijom kulturne baštine i stvaralaštva u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Drugi i treći dan festivala rezervisani su za prikazivanje filmskih uradaka: 03. oktobra u 20.00 sati bit će prikazan igrani film "Žaba" režisera i gosta Elmira Jukića u kinu Kinoteka, 04. oktobra, također u Kinoteci, na programu su dokumentarni film Sabrine Begović Čorić i Nejre Latić Hulusić "Undercovered – Ispod marame", a potom "Nazif Gljiva" Arijane Saračević Helač.

U petak, 04. oktobra, u 20.00 sati posjetitelji će imati priliku pogledati dvije epizode TV serijala "Hoću kući 2" Ademira Kenovića, a večernji sati rezervisani su za mostarski bend "Tale Quale“ koji će održati svoj koncert i na scenu donijeti jedinstvenu muzičku kombinaciju.

Posljednji dan festivala, 06. oktobra, u 11.00 u Ininoj kući bit će održana muzička radionica "Muzički centar Pavarotti - Mostar" Atille i Azre Aksoj iz muzičko-umjetničke škole iz Zagreba. U večernjim satima u kinu Kinoteka bit će prikazan igrani film "Kuduz", režisera Ademira Kenovića. Za sami kraj u Napretkovom kulturnom centru bit će predstavljen novi projekt "Kradeni ljudi".

(BIR/AA)

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB