Logo
Print this page

Hrvatska: „Islamski enciklopedijski almanah“ izlazi iz tiska krajem godine

, Published in Region Featured

Mešihat Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj u suradnji sa Leksikografskim zavodom Miroslav Krleža dovršava knjigu radnog naslova „Islamski enciklopedijski almanah“ koja bi trebala iz tiskare izaći u prosincu/decembru ove godine, a čija će se promocija, najavljuje nakladnik, održati sljedeće godine.

„Islamski enciklopedijski almanah“ u posljednjoj je fazi prije tiska, a kako su izvijestili iz Mešihata Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj upravo se dovršava prijelom posljednja dva slova. Nije još definiran ni točan naslov niti konačni izgled korica, ali najvažniji dio posla je završen, a to je prikupljanje i izbor pojmova te njihov opis, kao i priprema ilustracija.

Riječ je o prvoj ovakvoj enciklopediji, odnosno almanahu na hrvatskom jeziku, a višegodišnji rad velikog broja stručnjaka iz različitih područja trebao bi se putem ove knjige predstaviti javnosti krajem ove, odnosno početkom iduće 2019. godine.

„U knjizi smo prikazali preko petsto osoba koje su svojim životom i djelom dali značajan doprinos hrvatskom društvu i Islamskoj zajednici u Hrvatskoj. Dali smo pregled i pojašnjenja religijskih pojmova važnih za islam, a imamo i brojne natuknice vezane uz islamsku arhitekturu, filozofiju, književnost i druga područja obilježena islamom u Hrvatskoj. Mislimo da će to biti jedan velik doprinos hrvatskom društvu u cjelini“, kazala je Ida Alić, izvršna urednica ovog projekta.

Na knjizi, koja će nakon završetka prijeloma imati otprilike 450 stranica, radilo je pedesetak stručnih suradnika, većinom iz Hrvatske, ali za neke pojmove i područja su kontaktirani suradnici iz Bosne i Hercegovine i inozemstva.

Glavni urednik knjige je muftija Aziz Hasanović, njegov zamjenik je Nermin Botonjić, a veliki doprinos ovom je projektu dao Leksikografski zavod Miroslav Krleža koji je za potrebe knjige ustupio niz pojmova vezanih uz islam i muslimane u Hrvatskoj. U stvaranju knjige su pomogli i brojni imami i sveučilišni profesori.

Knjiga će se tiskati u najviše 1.500 primjeraka i bit će dostupna u brojnim knjižarama i na drugim prodajnim mjestima u Hrvatskoj. Bit će bogato ilustrirana sa ravnotežom između likovnog i tekstualnog dijela, najavljeno je iz Mešihata.

Izdavanje knjige „Islamski enciklopedijski almanah“ najavljeno je još 2016. godine, prilikom obilježavanja 100. godišnjice institucionalnog islama u Hrvatskoj.

(AA)

 

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB