Logo
Print this page

Kosovo od danas ima vojsku, Skupština u Prištini usvojila zakon

, Published in Region

Kosovo je dobilo vojsku, nakon što je apsolutnom većinom glasova Skupština Kosova izglasala Zakon o Kosovskim bezbjedonosnim snagama.

Za Zakon o KBS-u sa ukupno 45 amandmana, glasalo je 106 od ukupno 120 poslanika Skupštine Kosova. Glasanju nisu prisustvovali poslanici srpske nacionalnosti.

Ovim zakonom Kosovske bezbjednosne snage postale su “vojne multietničke snage, profesionalne, naoružane i ovlašćene za služenje u zemlji i inostranstvu, u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim mandatom”, te dobijaju misiju da “štite teritorijalni integritet, građane, imovinu i interese Kosova.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da “ovo nije dan koji doprinosi stabilnosti u reginu”.

Brnabić je na konferenciji za novinare, upitana o formiranju vojske Kosova, rekla da je ovo težak dan za nju i da smatra da bez stabilnog regiona nema stabilne Srbije niti bilo koje druge zemlje u regionu.

Vulin: Pratimo situaciju, vojska spremna

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da je “sagledana situacija” na prostoru Kosova zbog najave formiranja vojske Kosova, da je o svakom detalju obaviješten i Aleksandar Vučić, predsjednik i vrhovni komandant Vojske Srbije, koja je spremna da ispuni svako njegovo naređenje.

(saff.ba)

 

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB