Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

MIZ Karlovac: „Naših prvih dvadeset godina“ (FOTO)

, Published in Region Featured

 Svečanom akademijom okrunjeni su svi jubileji povodom desete godišnjice utemeljenja Medžlisa Islamske zajednice Karlovac, 20 godina DžemataMaljevac, 15 godina Džemata Bogovolja i 11 godina Džemata Karlovac.

Svečana akademija održana je u Topuskom povodom jubileja u Medžlisu Islamske zajednice Karlovac. Program je počeo u 13 sati i trajao je dva puna sata uz 18 izvođača programa, 2 voditelja, 146 prisutnih, 8 obraćanja, 36 dodjeljenih nagrada zaslužnim osobama uz poklone načelnika Općine Topusko.

Na Svečanoj akademiji je predstavljen osvrt na proteklih dvadeset godina.

Sve je počelo 1998. godine ili točno 82 godine od institucionalnog priznanja islama u Hrvatskom državnom Saboru 27. travnja 1916. godine.

Na području Medžlisa Islamske zajednice Karlovac živi 2200 muslimana koji svoj duhovni servis nalaze u strukturama Islamske zajednice raspoređene u tri džemata: Maljevac, Bogovolja i Karlovac. Vjerske aktivnosti se provode u jednoj džamiji i dva mesdžida kroz tri mekteba, u pet osnovnih i tri srednje škole gdje je u nastavni proces uključeno 133 vjeroučenika. O članovima Islamske zajednice duhovno se stara, odgaja i obrazuje jedna muallima i tri imama na čelu s glavnim imamom.

Svečanoj akademiji u Topuskom prisustvovali su predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija dr. Aziz ef. Hasanović, predsjednik Sabora Islamske zajednice u Hrvatskoj dr. Mirza Šabić, izaslanica ministrice za demografiju, porodicu, mlade i socijalnu politiku Nade Mugranić, pomoćnica ministrice za socijalnu politiku dr. Maja Vučinić Knežević, zastupnik u Hrvatskom saboru dr. Zlatko Hasanbegović, predsjednica Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije, Ivanka Roksandić, izaslanik župana Karlovačke županije Damira Jelića, dr. AmirudinTalakić, sekretar Mešihata i šef kabineta muftije mr. Nermin ef. Botonjić, načelnik Općine Topusko Ivica Kuzmić koji je ujedno bio i domaćin, te mnogi drugi.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Karlovac Admir ef. Muhić koji je imam u Džematu Maljevac jedanaest godina, a na čelu medžlisa šest godina, ukratko je predstavio što se uradilo u proteklim godinama i što se planira uraditi u sljedećem razdoblju. Istaknuo je dobru saradnju s lokalnom zajednicom, obrazovnim institucijama kao i s drugim vjerskim zajednicama.

„Čast mi je biti na čelu ovog tima i u žalosti i danas kada se raduju naša srca. Prošli smo različite faze, od formiranja džematapa sve do ovogodišnjih velikih uspjeha u našem medžlisu. Hvala svim sudionicima, suradnicima, mutevelijama, članovima, imamima i muallimi. Allah ih sve nagradio! Sada se okrećemo našem prioritetu a to je izgradnja Islamskog centra u Maljevcu koji je nasušna potreba. Gradimo džamije jer one grade nas.“ – zaključio je glavni imam u svom obraćanju na Svečanoj akademiji.

Pozdravnim riječima obratio se i župnik Župe Pohoda BDM u Topuskomfra Goran Rukavina. Citirao je riječi iz jedne izvedene ilahije: „Nek' te Allah nagradi moj dragi efendija što me dinu nauči, što mi pute obasja. “Usporedio je to sa biblijskim postulatom poštovanja prema onima koji nas vode, uče i odgajaju. S punim emocijama župnik Rukavina je govorio o suradnji s Islamskom zajednicom i imamima.

U ime gradonačelnika Grada Karlovca, Damira Mandića, pozdrave je iskazala pročelnica za društvene djelatnosti Draženka Sila Ljubenko. Govorila je o konkretnoj suradnji Grada Karlovca i Medžlisa IZ Karlovac koji su zajedno riješili prostor za mesdžid u Grabriku i groblje za umrle muslimane u Karlovcu, ali i pohvalila se s misijom koju ima Islamska zajednica i koja polaže rezultate na lokalnom nivou.

Izvršni odbor Medžlisa Islamske zajednice Karlovac na čelu s predsjednikom Suljom Bašićem ustanovio je tri vrste javnih nagrada i to: jubilarna zahvalnica, jubilarno priznanje i jubilarna plaketa. Predsjednik Izvršnog odbora Suljo Bašić i glavni imam Admir ef. Muhić su uručili zaslužene nagrade osobama koji su proteklih godina doprinosili Islamskoj zajednici u njenoj misiji, pomagali određene projekte, pružali svesrdnu podršku na ovim prostorima i surađivali sa njenim institucijama.

Jubilarnu zahvalnicu dodijelili se sljedećim pravnim licima:

1. Općina Cetingrad
2. Općina Vojnić
3. Općina Topusko
4. Grad Slunj
5. Grad Cazin
6. Grad Karlovac
7. Karlovačka županija
8. Sisačko-moslavačka županija
9. Gradska tvrtka Zelenilo d.o.o. Karlovac
10. Opća bolnica Karlovac
11. Zavod za hitnu medicinu Karlovačke županije

Jubilarno priznanje dodijelili su sljedećim osobama:

1. Muhamed Đogić, predsjednik Džematskog odbora džemataMaljevac
2. FeridAlibegić, predsjednik Džematskog odbora džemataMaljevac
3. MirsadBajramović, predsjednik Džematskog odbora džemataMaljevac
4. Šaban Bajramović, predsjednik Džematskog odbora džemataMaljevac
5. NurijaBajramović, predsjednik Džematskog odbora džemataMaljevac
6. Azim ef. Durmić, imam DžemataMaljevac i DžemataBogovolja
7. RagibĆoralić, predsjednik Džematskog odbora džemataBogovolja
8. h. Smail Hozanović, predsjednik Džematskog odbora džemataBogovolja
9. h. Ramo Hozanović, predsjednik Džematskog odbora džemataBogovolja
10. Amir Haušić, predsjednik Džematskog odbora džemata Karlovac
11. Mevdžud Čović, predsjednik Izvršnog odbora MIZ-a Karlovac
12. h. Hamdija Bešić, predsjednik Izvršnog odbora MIZ-a Karlovac.
13. Suljo Bašić, predsjednik Izvršnog odbora MIZ-a Karlovac.
14. Stjepan Turković, direktor Gradske tvrtke Zelenilo d.o.o. Karlovac.
15. BegzadaAhmetašević, posthumno, vakif.
16. HajrudinRamadanović, posthumno, vakif.
17. Hasan Mujčić, vakif, Zagreb.
18. h. DževdetTinjić, direktor tvrtke Megatti d.o.o. Zagreb.
19. Mevludi ef. Arslani, ravnatelj Islamske gimnazije dr. Ahmeda Smajlovića.
20. Haris ef. Opardija, imam i vjeroučitelj.
21. Islamske informativne novine „Preporod“.

Jubilarnu plaketu kao najveću ustanovljena nagradu Medžlisa Islamske zajednice Karlovac ovim povodom dodijelilisu sljedećim osobama:

1. h. Ahmed Ikanović, dugogodišnji tajnik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, sada u mirovini, koji je bio zaštitno lice administracije i ne samo to nego i veliki oslonac sva tri džemata i medžlisa u cjelini.
2. muftija Ševko ef. Omerbašić, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, sada u mirovini.
3. Damir Jelić, župan Karlovačke županije koji nije krio svoju podršku i potporu svim projektima MedžlisaIslamske zajednice Karlovac.
4. Muftija Prof.dr. Aziz ef. Hasanović, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj. Muftija je moralna, duhovna, vertikalna i svaka druga podrška i potpora ovim džematima.

Priznanje osnovnim i srednjim školama uručit će se direktorima na posebnoj svečanosti početkom sljedeće godine kada će se obilježiti punih 20 godina od prvog uvođenja islamskog vjeronauka u osnovne škole u Cetingradu i Topuskom.

Rate this item
(0 votes)