Logo
Print this page

Josipović u Sarajevu: Kažnjavanje svakog ratnog zločinca znači napredak čovječanstva

, Published in Region

Ivo Josipović, bivši predsjednik Republike Hrvatske i univerzitetski profesor krivičnog prava danas je u Sarajevu održao javno predavanje o temi “Kaznena odgovornost za ratne zločine“.

Na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu, Josipović je istakao da je o temi kažnjavanja ratnih zločina veoma važno govoriti jer svaki kažnjeni ratni zločinac znači napredak za čovječanstvo.

“O ovoj temi je iznimno važno govoriti jer moramo nastojati da se povijesna tendencija odmaka kulture nekažnjivosti, prema onoj kulturi koja traži, očekuje da svaki ratni zločinac bude kažnjen, znači, zapravo, napredak čovječanstva i bolji život za buduće generacije. Govorit ću o tome što se i kako događalo kroz povijest, govorit ću o pravnim aspektima jer je to, naravno, ne samo politička, ne samo povijesna, nego, prije svega, pravna tema“, kazao je Josipović.

Bivši hrvatski predsjednik naglasio je da istoriju ne mogu promijeniti nikakve komisije.

"Postoje presude, koje su takve kakve jesu i koje treba poštovati. Ne mislim da je jako mudro negirati ono što je utvrđeno presudama i o čemu postoje povijesni dokumenti. Mislim da se na taj način povijest neće promijeniti, da se samo može pokvarit budućnost", smatra Josipović.

Kazao je i da mu je žao što su odnosi Bosne i Hercegovine i Hrvatske mnogo lošiji nego što su bili ranije.

"Na početku svog mandata sam rekao kako je BiH naš najvažniji susjed. Veže nas ne samo jako duga granica, ne samo povijest, nego i obiteljske veze. Vezuje nas i prijateljstvo, komplementarna ekonomija, kultura. Prema tome, mislim da bi to trebalo biti prednost, a ne nedostatak. Nažalost, trenutno imamo političke garniture u obje zemlje, koje izgleda teško nalaze zajednički jezik. To je meni osobno jako žao i samo se mogu nadati da će se to promijeniti", naglasio je predsjednik Hrvatske u periodu od 2010. do 2015. godine.

Nedžad Korajlić, dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu da je povod dolaska Josipovića otvaranje doktorskog studija i otvorenja novog amfiteatra, koji ima forenzički i multimedijalni dio. Također, kazao je da će nastojati da Josipović bude jedan od predavača na doktorskom studiju.

"Ova tema je bitna jer vidimo da je ona prisutna, može se reći, više u stranim medijima nego kod nas. Naravno, mi moramo da, kao fakultet, poštujemo sve odluke sudova, da budemo kao naučna zajednica prisutni u smislu istraživanja svih onih pozitivnih i negativnih stvari koje se dešavaju i da pokušamo dati neke preporuke kako bi se otklonile određene slabosti u istragama krivičnih djela, a naročito kada su u pitanju ratni zločini", rekao je Korajlić.

Predavanju je prisustvovao i Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu koji je izrazio zadovoljstvo što je Josipović došao povodom otvaranja šestog po redu doktorskog studija na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije.

 

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB