Logo
Printaj ovu stranu

Zbog kvarenja uništena 21 tona kurbanskog mesa Islamske zajednice Kosova

, Objavljeno u Region Istaknuto

Agencija za hranu i veterinu Reublike Kosovo uništila je 21 tonu pokvarenog kurbanskog mesa iz skladišta u Prištini koji je bio pod ugovorom sa Islamskom zajednicom Kosova, javlja Anadolu Agency (AA).

Portparol Agencije za hranu i veterinu Lamir Thaci potvrdio je za AA da je izvršena inspekcija mesa na osnovu zahtjeva zvaničnika Islamske zajednice Kosova, a zbog sumnje u sigurnost mesa, koje je bilo smješteno u ugovorenom skladištu sa lokacijom na Veterniku u Prištini. Meso je bilo namijenjeno građanima islamske vjere - naglasio je Thaci.

Inspektori AHV-a su, prema pismenoj izjavi Thacija, u skladištu na Veterniku pronašli 21 tona goveđeg mesa. Oni su poslije detaljne inspekcije procijenili da skladišteno meso nije bilo na vrijeme zamrznuto.

"Kapacitet hlađenja skladišta nije bio u stanju da zamrzne meso do potrebne temperature skladištenja, što je rezultiralo kontaminacijom ili propadanjem mesa. Fizički i organoleptički pregled pokazao je da je meso počelo da mijenja boju, na nekim pakovanjima je došlo do curenja krvi, što dokazuje da se meso otapalo i zaleđivalo i da je počelo da miriše", navodi portparol AHV-a.

Naglasio je da su na osnovu važećih zakona i standardnih postupaka kontrole, inspektori odlučili uništiti celokupnu količinu od 21 tone, jer ona ne ispunjava uslove za potrošnju. Dodaje se da je Islamska zajednica Kosova odmah stvorila uslove za uništenje prema odluci inspektora.

Odnošenje mesa je počelo danas i vrši ga kompanija za odvoz smeća na deponiji u Obiliću, pod nadzorom inspektora Agencije za hranu i veterinu.

Portparol Islamske zajednice Kosova Ahmet Sadriu potvrdio je za AA da je kontrola mesa od kurbana urađena na zahtjev Islamske zajednice.

"Da, tačno je da je bila naša inicijativa i da smo zatražili od Agencije da dođu u inspekciju mesa, jer smo sumnjali u njegov kvalitet. Sutra ćemo putem konferencije dati službeno objašnjenje o ovom slučaju", rekao je Sadriu.

Sadriju je naglasio da je pokvareno meso bilo meso od kurbana namijenjeno porodicama s potrebama, ali da je do kvarenja došlo zbog nedostatka potrebne infrastrukture za njegovo održavanje.

(AA)

ocijeni
(0 glasova)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB