Logo
Print this page

Međunarodna konferencija “Muslimani Jugoslavije nakon Velikog rata: Sto godina od Mirovnog ugovora iz St.Germaina 1919-2019”

, Published in Najave Featured

Konferencija “Muslimani Jugoslavije nakon Velikog rata: Sto godina od Mirovnog ugovora iz St. Germaina 1919-2019” biće održana 10. septembra s početkom u 9.00 sati, u organizaciji Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka i pod pokroviteljstvom reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića.

Na osnovu Člana 10. ovog ugovora, u Jugoslaviji je trebala biti pružena  zaštita džamijama, mezarjima i drugim vjerskim institucijama muslimana i osigurati valjanost muslimanskog vjerozakona u porodičnom i ličnom statusu.

Također, Ugovorom je trebalo biti omogućeno preduzimanje svih koraka za izbor i imenovanje reisu-l-uleme, da se svi neophodni objekti ili dobrotvorne institucije koje su već postojale uvakufe, te da se ne uskraćuje bilo kakva povlastica neophodna za stvaranje novih vjerskih i dobrotvornih ustanova.

Na Konferenciji će učestvovati 13 eminentnih akademskih radnika iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Velike Britanje, Turske, BiH i regiona. 

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB