Logo
Print this page

Kosovo: Do pomirenja ne može doći bez potpunog rasvetljavanja sudbine nestalih

, Published in Region

Istraživački institut za evropska pitanja i razvoj (RIDEA) predstavio je danas studiju "Nestala lica i raseljena lica u kontekstu eventualnog sporazuma između Kosova i Srbije", javlja Anadolu Agency (AA).

Na predstavljanju studije objavljeni su razlozi i argumenti zašto dijalog između Kosova i Srbije treba da obuhvati pitanje nestalih lica tokom oružanog sukoba na Kosovu 1998.-1999.

Istraživač RIDEA-e Shpend Voca izjavio je da su Kosovo i Srbija dužni da sarađuju u rešavanju pitanja nestalih, jer je to zapisano i u Ženevskoj konvenciji i deklaraciji, koja predviđa razmenu informacija između strana o nestalim osobama.

"Nemoguće je, prema anketiranima, da se grade dobrosusedski odnosi sa Srbijom bez rešavanja slučaja nestalih osoba. Normalizacija odnosa sa Srbijom i proces pomirenja ne može se dogoditi bez definitivnog rešavanja pitanja nestalih", rekao je Voca.

Istovremeno, istraživačica RIDEA-e, Albulena Jahja navela je da je nakon nezavisnosti Kosova 2008. godine pa do 2011. godine, došlo do povećanja povratka na Kosovo, dok je nakon 2011. opao povratak.

"Broj povratnika povećao se odmah nakon proglašenja nezavisnosti Kosova, dok je posle 2011. zabeležen samo pad povratnika. Podaci iz ovog izveštaja i iz izveštaja UNHCR-a, pokazuju da je u 2018. godini bio najmanji broj povrataka, sa samo 327 povratnika", rekla je Jahja.

Neke od preporuka ove studije koje bi trebale da budu uključene u dijalog između Kosova i Srbije jeste da Vlada Srbije i nadležne institucije treba da poštuju i primene međunarodne standarde u vezi s nestalim osobama, da porodice nestalih osoba trebaju imati pravo da saznaju sudbinu svojih rođaka koji nisu pronađeni i Kosovo i Srbija treba da sarađuju kako bi se sudbina nestalih rasvetlila.

 

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB